latinica  ћирилица
27/02/2024 |  07:50 ⇒ 10:09 | Аутор: РТРС

Љубоја: Руска економија пета на свијету; "Отворени Балкан" најбољи за БиХ (ВИДЕО)

Економиста Александар Љубоја рекао је за да је руска економија пета на свијету и да је базирана на природним ресурсима којих има у изобиљу.
Александар Љубоја - Фото: РТРС
Александар ЉубојаФото: РТРС

Љубоја је рекао да је Русија од 2104. у континуитету развијала оно што јој је недостајало и опредијелила да се окрене сама себи, што је, каже, био добар потез.

- Совјетски савез је био увозник житарица, а сада је ситуација потпуно супротна, развијао се аграрни сектор. У Русији сада има десет великих инфраструктурних пројеката које чак ни Кина не може да испрати у том обиму. У околини Москве су два велика ИТ центра за развој вјештачке интелигенције, великог потенцијала. Русија има једну од најбољих војних индустрија, која је један од генератора развоја и повећања БДП-а - навео је он, додајући да је све то, поред велике количине енергената, извор прихода у Русији.

Љубоја је рекао да смо на почетку процеса трансформације у којем Запад више није центар свијета.

- Русија ће довести до тога да монопол, мундијализам либералног концепта капитализма престане да постоји. Почећемо поново да се затварамо у националне економије, односно да дајемо примат националном, регионалном па онда глобалном - појаснио је он.

Љубоја је рекао да је за БиХ најбољи концеп "Отвореног Балкана", јер својим обимом производње може да задовољи потребе тог тржишта.