latinica  ћирилица
27/02/2024 |  07:43 ⇒ 08:04 | Аутор: СРНА

Банкарски сектор Српске ликвидан и профитабилан

Банкарски сектор Републике Српске је, према прелиминарним подацима на дан 31. децембра прошле године, стабилан, висококапитализован, ликвидан и профитабилан, речено је Срни у Агенцији за банкарство Републике Српске.
Агенција за банкарство Републике Српске - Фото: РТРС
Агенција за банкарство Републике СрпскеФото: РТРС

Све банке са сједиштем у Српској исказале су нето добит у укупном износу од 189,1 милиона КМ, која је за 35,8 одсто већа у односу на остварену добит за исти период у 2022. години, највећим дијелом као посљедица раста нето каматних прихода и прихода од накнада и провизија.

Нето каматни приходи износили су 352,7 милиона КМ и за 26,3 одсто су већи у односу на остварене нето каматне приходе за исти период у 2022. години.

Приходи од накнада и провизија у прошлој години већи су за девет одсто од остварених прихода од накнада и провизија за исти период претпрошле године.

Бруто билансна актива банкарског сектора на дан 31. децембра прошле године износила је 10,4 милијарди КМ и у односу на крај 2022. године већа је за три одсто, у највећој мјери због раста бруто кредита од 4,6 одсто.

Осим кредитног раста забиљеженог прошле године, квалитет активе је, такође, побољшан, те је учешће неквалитетних кредита смањено на 3,6 одсто, са 3,7 одсто колико је износило на крају 2022. године.

Укупни депозити износе 7,7 милијарди КМ и већи су за 145 милиона КМ у односу на крај 2022. године.

Депозити становништва и привреде су имали континуиран раст током 2023. године.

Стопа регулаторног капитала износила је 19,8 одсто, високо је изнад регулаторног минимума и приближно на истом нивоу у односу на стопу регулаторног капитала на крају 2022. године.

Ликвидност на нивоу банкарског сектора је на задовољавајућем нивоу.

Из Агенције су навели да, када је ријеч о Еурибору, банке у Републици Српској одобравају кредите са номиналном каматном стопом која може бити фиксна или промјенљива.

Повећање или смањење каматних стопа за Еврозону, које утвруђује Европска централна банка, може имати утицаја на уговоре о кредитима код банака у Републици Српској код којих је уговорена промјенљива номинална каматна стопа.

Овај утицај се рефлектује кроз периодична прилагођавања промјенљивог дијела номиналне каматне стопе који као елемент, на основу којих се одређује промјенљива номинална каматна стопа, користи Еурибор.