latinica  ћирилица
26/02/2024 |  15:52 ⇒ 15:53 | Аутор: СРНА

Вишковић: Доношење Устава - кључни тренутак у историји нашег народа

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је доношење Устава Републике Српске 28. фебруара 1992. године био један од кључних тренутака у историји српског народа на овим просторима.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је истакао да су тада постављени политички оквир и темељ за демократско уређење друштва, чиме је јасно изражена жеља српског народа за слободом, али је и гарантована пуна равноправност и једнакост народа и грађана Републике Српске.

Он је истакао да су одлучност и визија тадашњег руководства били од суштинског значаја у одговору на изазове тог времена, постављајући основе Републике Српске као друштва које поштује права и слободе својих грађана.

- За нас је 28. фебруар од изузетне, историјске важности - дан када је, у освит трагичног ратног сукоба којег Срби нити су хтјели нити започели - утврђено наше право да самостално одлучујемо о сопственој субини. Тог, показаће се касније, судбоносног 28. фебруара наслућивали смо да ће већ за пар дана, на нелегитимном референдуму 1. марта, бити прекрижена воља цијелог једног народа, уводећи земљу у трагичан сукоб и страдање незамисливих размјера - нагласио је Вишковић.

Он је истакао да су творци Републике и аутори Устава препознали важност супротстављања унитаристичким снагама које су проузроковале сукоб, а и данас, 32 године касније, исте снаге покушавају остварити своје идеале, не схватајући да тиме наносе штету и себи.

- У контексту актуелног политичког тренутка, боримо се против прегласавања у Уставном суду и чувамо тешко стечена права Републике Српске. Све то чинимо поштујући Дејтонски мировни споразум, који је кључ за очување равноправности и надлежности - нагласио је премијер Српске.

Он је истакао да верификација Републике Српске Дејтонским споразумом додатно потврђује њен легитимитет.

- Наш приоритет је повратак изворном Дејтонском споразуму, а Влада Републике Српске досљедно ради на јачању уставноправног и политичког система, чврсто се држећи сваког слова Дејтона - поручио је предсједник Владе Републике Српске.

Скупштина српског народа БиХ донијела је Устав 28. фебруара 1992. године који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању и гарантовао је пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Највиши правни акт Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба, те једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ након референдума одржаног 1. марта на којем нису учествовали Срби.