latinica  ћирилица
26/02/2024 |  12:51 ⇒ 14:32 | Аутор: СРНА

Мучибабић: Српска у суверенистичком дијелу свијета препозната као партнер

Република Српска и њен предсједник Милорад Додик у суверенистичком дијелу свијета препознати су као вјерни партнери, што је у данашње вријеме права ријеткост, посебно ако се крене од претпоставке да нема пријатеља него су све интереси, изјавио је сенатор Републике Српске Милимир Мучибабић.
Милимир Мучибабић (фото: uns.org.rs) -
Милимир Мучибабић (фото: uns.org.rs)

- У планетарном сукобу глобалиста и суверениста, у коме глобалисти желе да заврше недовршене послове и утопе Републику Српску у унитарну БиХ, Српској и њеном руководству је остало само да се приклони суверенистима и оним који поштују међународно право и Дејтонски споразум, што они и чине - нагласио је Мучибабић за Срну.

Мучибабић је истакао да су Додикове недавне посјете Бјелорусији и Русији, као и планиран пут у Турску, те предстојећи долазак мађарског премијера Виктара Орбана у Бањалуку фокусирани управо на тај дио свијета који има разумијевање за суверенистичку концепцију.

- Ријетки су они који са таквим жаром истрајавају на пријатељском односу као што то чини предсједник Републике Српске - рекао је Мучибабић.

Он је оцијенио да је борба за Републику Српску у дипломатском и сваком другом смислу неизбјежна, али да су "свијест и истрајавање на легитимацији права и правичности прва претпоставка за успјех и опстанак".

- Република Српска је постојана са међународним суверенитетима, наравно не потпуним, али потписом у Дејтону та чињеница је постала незаобилазна. Међутим, када ви имате ситуацију да вас неко свјесно системски и систематски доводи у питање, што се дешава сад, онда наравно да пријатеље морате тражити на другој страни - рекао је Мучибабић.

Он је указао да се понекад може учинити да је борба са моћним глобалистима беспредметна и борба Давида и Голијата, али да са становишта вриједности, истина и правда морају једном доћи до изражаја.

- У том смислу сматрам да је императив времена, не само код нас, него у свијету да се поштују норме, не примјењују дупли стандарди и да се међународна заједница мора вратити поштовању међународног права и међународних уговора да би обезбиједила толико жељени мир -  навео је Мучибабић.