latinica  ћирилица
25/02/2024 |  11:09 ⇒ 11:59 | Аутор: СРНА

Матић: Устав Републике Српске круна борбе српског народа за самоопредјељење

Политиколог Филип Матић истакао је да је Устав Републике Српске круна борбе српског народа у БиХ за самоопредјељење и да га је потребно чувати.
Филип Матић - Фото: РТРС
Филип МатићФото: РТРС

- Тај Устав нам је обезбиједио право да одлучујемо о својој судбини и донио могућности да се самостално развијамо - изјавио је Матић.

Он је истакао да је Устав из 1992. године јако важан с обзиром да се у данашњем свијету, превасходно у међународном праву, не поштују правни акти.

Матић је рекао да Република Српска и даље инсистира на Дејтонском мировном споразуму, Уставу БиХ, па самим тим и Уставу Републике Српске који је у складу са њим.

- Тај устав требамо да чувамо и држимо на највишем могућем нивоу, јер је пројекат куће у којој ми живимо и коју треба да чувамо, његујемо и бранимо док год постојимо - нагласио је Матић.

Он је указао да су Срби народ који се води правном традицијом, односно, поштовањем правних аката, гдје би неке ствари требало да буду уређене и да се зна шта је исправно, а шта није.

Скупштина српског народа БиХ донијела је 28. фебруара 1992. године Устав који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању, и који је гарантовао пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Устав Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба и једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ након референдума који је одржан 1. марта и на којем нису учествовали Срби.