latinica  ћирилица
25/02/2024 |  10:54 ⇒ 26/02/2024 | 10:41 | Аутор: РТРС

Приједорчани поносни на Седми одред Специјалне бригаде полиције (ФОТО/ВИДЕО)

У Приједору је обиљежено 30 година од оснивања Седмог одреда Специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске.
Полагање вијенаца погинулим борцима седмог одреда Специјалне бригаде полиције - Фото: РТРС
Полагање вијенаца погинулим борцима седмог одреда Специјалне бригаде полицијеФото: РТРС

У Цркви Свете Тројице служен је помен припадницима полиције погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату, након чега су положени вијенци на централни споменик "За крст часни" погинулим борцима и на спомен-плочу у згради Полицијске управе Приједор посвећену погинулим полицајцима.

Обиљежавању је присуствовао и министар унутрашњих послова Синиша Каран.

Каран је рекао да су и данас, 30 година након оснивања Седмог одреда Специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске, изазови велики и тешки јер толико година на различите начине трају напади на уставни поредак Републике Српске.

Каран, који је истакао да је МУП Републике Српске данас поштована, снажна и моћна институција.

- МУП је гарант заштите, прије свега онога што су нам оставили наши најхрабрији синови Републике Српске, слободе свих њених грађана, уставног поретка и имовине и да бисмо то успјешно радили стално јачамо организационе капаците оспобљавањем нових кадрова и изградњом инфраструктиних капацитета - изјавио је Каран.

Фото: РТРС

Изасланик предсједника Републике Српске Бранислав Окука, који је био и ратни командант Осмог одреда Специјалне бригаде полиције МУП-а, рекао је да припадници одреда полиције са јасним, часним и поштеним циљем прије 30 година кренули у стварање отаџбине Републике Српске.

- И тада и данас су нас мориле исте бриге, жељели смо да имамо своју државу која чува наш српски идентитет и да имамо слободу у тој држави. Сјећање на тековине те свијетле борбе не би билом могуће да нема Републике Српске и наша је обавеза да те тековине и сјећање одржавамо - рекао је Окука.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић изјавио је да је ово била прилика да се ода почаст најхрабријим синовима Републике Српске и његује култура сјећања.

Ратни командант Седмог одреда Златко Брдар навео је да се некадашњи припадници тог одреда на дан јублилеја са посебним пијететом сјећају погинулих сабораца.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор рекао је да је данас из овог града отишла једна јасна порука.

- Поштујемо своје, желимо суживот и мир, желимо да се поштује Дејтонски мировни споразум и Република Српска. Данас овдје говоримо о храбрим јунацима који су своје животе положили да бисмо ми имали свој мир и Републику Српску коју само наша слога и јединство могу да сачувају - нагласио је Јавор.

У Позоришту Приједор одржана је и свечана академија.

Свечана академија

Јединица је основана 22. фебруара 1994. године и чинили су је људи који су од почетка учествовали у рату, углавном специјалци, навео је ратни командант одреда Златко Брдар.

За изузетне подвиге у рату бригада је одликована Орденом Немањића, Орденом Његоша Првог Реда и Медаљом Петра Мркоњића.

Фото: РТРС

Формација је током минулог рата имала шест погинулих бораца и 65 рањених.