latinica  ћирилица
25/02/2024 |  10:50 ⇒ 10:54 | Аутор: СРНА

Бијељина планира да отвори "Семберску кућу"

У Бијељини је током ове године у плану отварање Семберске куће, по угледу на Херцеговачку, Крајишку и Лијевче кућу, рекао је Срни портпарол градске Туристичке организације Драган Тешић.
"Семберска кућа" на сајму туризма у Београду - Фото: СРНА
"Семберска кућа" на сајму туризма у БеоградуФото: СРНА

Тешић је истакао да би се у Семберској кући налазили аутохтони семберски производи које би могли да купују грађани, али и сви туристри који дођу у Бијељину.

- То су прехрамбени производи, дестилерије, ракије, вина, сушено воће и поврће, разни сувенири. Све ово што је произведено у Семберији - додао је Тешић.

Он је навео да отварање Семберске куће наставак некадашње кампање "произведено у Семберији".

- На једном мјесту ћемо имати само аутохтоне семберске производе са атестима, од прехрамбених производа, сир, кајмак. Свето ћемо објединит на једном мјесту како би покушали да пласирамо семберски бренд - рекао је Тешић.

Говорећи о туристичкој понуди Бијељине на сајму туризма у Београду, Тешић је рекао да ове године Бијељина има сопствени штанд и да је препознатљива како на подручју Републике Српске, тако и региону по Етно-селу "Станишићи", које је лидер туризма и по броју долазака и ноћења у овом дијелу региона.

Тешић је рекао да је на сајму представљена и гастро понуда Бијељине посредством партнера фирме "Глобус", односно ресторана "Пет језера", а промовисана је и Бања Дворови.

- Промовисан је и културно-историјски значај града Бијељине, која је увијек током свог постројања била на граници Истока и Запада, и у њој је изражен спој различитости у култури. Покушавамо да промовишемо град Бијељину као нешто што треба да постане регионални бренд - истакао је Тешић.

Он је напоменуо да у посљедње три године расте број долазака и ноћења туриста, што показује да Туристичка организација Бијељина добро ради свој посао.

- У односу на 2022. годину, прошле године смо имали 5.000 више ноћења, односно 3.000 више посјетилаца. Тако да нам је 2023. године рекордна по броју долазака - рекао је Тешић.

Он је навео да највећи број туриста долази из земаља региона, прије свега из Србије, а ту су и Хрватска, Словенија.

- Када је ријеч о европским земљама, предњаче Швајцарска, Аустрија и Њемачка, а при томе не говоримо о нашим гастарбајтерима - рекао је Тешић.

Он је додао да у Бијељину долазе људи из скоро цијелог свијета, Азије, Африке, Јужне Америке, Бразила и Аустралије и то су претежно пословни доласци.

На штанду Туристичке организације Бијељине угостили су и средњу туристичку и угоститељску школу из Јање, штанд су посјетили и представници Подручне Привредне коморе Бијељина, пријатељи "Енџелс роуз" производња сокова од руже и зове, као и челници града Бијељина.