latinica  ћирилица
24/02/2024 |  18:34 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Да ли је рад Рудника и Термоелектране Гацко угрожен због лошег квалитета угља? (ВИДЕО)

Да ли је рад Рудника и Термоелектране Гацко угрожен због лошег квалитета угља? Прошла година била је изузетно тешка, а једини излаз у том производном предузећу виде у набавци опреме за пречишћавање угља. Резерве у експлоатацији достижу једва двије трећине потребне калоричне вриједности за рад термо блока. До тренутка инсталирања, производња угља и струје биће под сталним притиском.
РиТЕ Гацко - Фото: РТРС
РиТЕ ГацкоФото: РТРС

Количине квалитетног угља у гатачком рудокопу исцрпљене су у претходне четири деценије, због чега рудари данас копају онај лошијег квалитета.

Ријеч је о тзв.повлатној зони, оптерећеној прослојцима глине и лапорца. Успију да обезбиједе максимално потребе за два дана.

- Притисак на људе који раде овдје је огроман, Рудник је најтежа карика, када је потребно обезбиједити осам хиљада тона угља лошег квалитета - рекао је Сретен Беатовић, руководилац производње, Рудника Гацко.

Иако је првобитно пројектовани животни вијек Термоелектране истекао, из руководства предузећа стиже одричан одговор - радни вијек, уз модернизацију и улагања, може бити продужен.

Блок не смије стати, а разлога је више.

- Из угла енергетске стабилности, то је објекат који не би смио никако бити затворен, Република Српске није спремна за зелену агенду, нисам против зелене енергије - навео је Максим Скоко, в.д. директора ЗП Рудник и Термоелектрана Гацко.

- Могу да кажем да ће тржиште неко ко ће одредити животни вијек, намеће се декарбонизација, процјене су да ће наредних 5, 10, 15 година та цијена пасти испод производне цијене у Тетмоелектрани - додао је Иван Копривица, извршни директор за техничке послове Електропривреда Републике Српске, Требиње.

Тренутна експлоатација захтијева већи број људства и транспортне механизације.

Да би смањили трошкове и вријеме, рудари морају да измјесте тракасти транспортер угља до главног копа. Посљедице угља лошег квалитета осјећају и у Термоелектрани.

- Основна посљедица лошег квалитета угља је ниска производња електричне енергије, лош квалитет повлачи велике количине пепела, прошле године имали смо велике проблеме - упозорио је Саша Николић, руководилац РЈ Термоелектрана, Гацко.

Да би смањили употребу великих количина мазута за сагоријевање угља, у плану је инсталирање јединствене опреме за пречишћавање угља.  Пројекат су подржали Електропривреда и Министарство.

- Матично предузеће преузело је обавезу, кредитираће тај пројекат који ће се за три до четири године исплатити, у односу колико сада новца издвајамо за мазут и колико губимо на снази - појаснио је Копривица.

За то вријеме, треба ријешити проблем улазних трошкова за производњу киловатчаса термо енеегије и ускладити процес декарбонизације с европским директивама.