latinica  ћирилица
24/02/2024 |  11:06 ⇒ 12:02 | Аутор: РТРС

Дакић: Шмит би могао да се појави пред судом због кршења људских права (ВИДЕО)

Кристијан Шмит би могао да се појави пред судом због кршења људских права свих грађана дејтонске БиХ због "наметања" одлука у покушају да се без легитимитета представи као високи представник, рекао је у подкасту "Граница постоји" доцент на Правном факултету Универзитета у Крагујевцу Драган Дакић.
Драган Дакић - Фото: Уступљена фотографија
Драган ДакићФото: Уступљена фотографија

- Ја сам изнио неке основне тезе због којих сматрам да Кристијан Шмит нема законодавна овлашћења и да их он користи супротно људским правима - истакао је Дакић.

Подсјетио је да у БиХ важи Европска конвенција о заштити људских права.

- Та конвенција која нама гарантује право да бирамо. Али шта нама значи да ми изаберемо наше парламентарце ако нама један човјек који је неизабран, доноси законе - навео је Дакић.

Истиче да је суштина са претходно именованим високим представницима који су именовани резолуцијом Савјета безбједности је у томе да су они имунизовани од судског процеса и за акте који они донесу "нема суда да им суди".

- Имали смо међународну праксу у том смислу. Рецимо "Берић и други против БиХ“ гдје је сам Европски суд за људска права рекао да постоји резолуција Савјета безбједности. То ми читамо као трансфер моћи са Савјета безбједности на високог представника. Не постоји наша надлежност, јер самим тим Савјету безбједности не може нико да суди. Међутим, та линија, тај линк, у овом конкретном случају у овој правној ситуацији коју ми имамо овдје - не постоји - појаснио је Даокић.

Сматра да је Шмит свјестан своје правне ситуације.

- То можемо да видимо из његовог понашања, односно из његових изјава гдје говори да неће доносити индивидуалне одлуке о смјењивању изабраних представника. Ја верујем да то није због љубави према изабраним представницима или због његовог уважавања изборне воље грађана, јер њу је већ кршио - истакао је Дакић.

Истакао је да су у нешто бољој ситуацији лица која трпе посљедице дјеловања Кристијана Шмита.

- То су предсједник Српске Милорад Додик и в.д директора Службеног гласника Милош Лукић против којих се на основу "закона" које је он донио води поступак. У том смислу њихов процесни капацитет је далеко већи да оспоравају легислативну активност самог Кристијана Шмита и колико сам чуо из најаве одбране господина Додика, конкретно колега Нобило је о томе говорио, да ће одбрана ићи у том правцу. Ја сам доста оптимистичан у том сегменту да ће успјети да се направи добар резултат али да не чекамо ми то, односно да имамо и неке друге аргументе на нашој страни - рекао је Дакић.

Каже да никако не би прихватио да каже као доктор правни наука да било који високи представник легитимно врши легислативно овлашћења.

- Немате чак ни у тексту Бонскиих овлашћења. То не постоји. То је изведено. Чак и да је именован легитимно од стране Савјета безбједности та врста активности и даље је нелегитимна, само на нашу несрећу је имунизована. Нема правног лијека против ње, али то не значи да је легитимна. Напротив - истиче Дакић.

Навео је да можда посебно занимљива чињеница повезаности Шмита са милитантним групама у Њемачкој које су у сјени или у смислу веиког његоватеља лика и дјела одређених нацистичких војника, лидера

- Тако да је он као такав препознат у самом њемачком друштву и њемачкој јавности. У правном смислу нама то не игра неку улогу. Ми њега овдје имамо па имамо. Каквом политичком или неком другом комбинаториком је баш он лице које је изабрано и послано овдје јер ми баш и немамо неку претјерану историју љубави и сарадње са Њемачком - изјавио је Дакић.