latinica  ћирилица
23/02/2024 |  19:14 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Петровић у праксу увео нови институт - измиривање дугова наредбама (ВИДЕО)

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић позвао је директоре јавних установа, чији је оснивач град, да донесу наредбе и исплате дуговања из прошле године. Ради се о образовним установама и установама културе које су на трезору и које дугују добављачима за робу и услуге из прошле године, што је требало да буде плаћено из градског буџета.
Градска управа Бијељина - Фото: РТРС
Градска управа БијељинаФото: РТРС

Критикујући Скупштину града због неусвајања ребаланса буџета за прошлу годину који им је предложен 31. децембра, градоначелник Бијељине увео је у економску и правну праксу нови институт - измиривање дугова наредбама.

Никоме од директора који су се нашли на списку дужника није јасно какво се поступање од њих очекује.

- Потписујемо налоге за плаћање, шаљемо трезору, трезор врши плаћање, а ниједно од тих плаћања задњих шест мјесеци није извршено - каже директор бијељинске Развојне агенције Марко Влачић.

У Агенцији напомињу да су им сви приходи из градског буџета. Иако ни за марку нису одступили од буџета за прошлу годину, јануарске плате им нису исплаћене, а нису исплаћени ни корисници, предузетници, којима су на јавном позиву одобрене субвенције укупно 220.000 КМ.

Стање је још теже у градском вртићу коме град финансира двије трећине трошкова, док једну трећину потребног новца обезбјеђују из уплата родитеља. Неизмирени дугови према добављачима из прошле године достигли су 200.000 КМ, а ни ове године ништа није плаћено.

- Ни ја као руководилац нити било ко други на подручју града Бијељина не смије довести у питање функционисање овакве установе - каже директор Вртића "Чика Јова Змај" Славиша Вујановић. 

Разлог неизмирених дуговања није то што није усвојен ребаланс, већ то што је градоначелник буџетски новац потрошио ненамјенски, каже предсједник Скупштине града Александар Ђурђевић и истиче да би било какве наредбе биле незаконите.

Наводи да је градоначелник само за једнократу помоћ умјесто планираних 35.000 потрошио 400.000 КМ, а да је годишњи буџет прекорачен за чак четири милиона КМ ради незаконитог запошљавања радника без конкурса.

- Нема новца у буџету. Претходне три године потрошено је око 200 милиона КМ, често можете чути ту синтагму, народног новца. Е па тај народни новац се нигдје не чува на неком посебном рачуну, сав тај новац је већ потрошен, а ја питам грађане да ли негдје виде тих 200 милиона - каже Ђурђевић.

Из Градске управе поново је изостао одговор на питања о реалокацијама и трошењу буџетског новца. Уколико дугови јавних установа ускоро не буду плаћени, могло би доћи до њихове наплате судским путем.