latinica  ћирилица
23/02/2024 |  15:18 ⇒ 16:19 | Аутор: СРНА

Клокић: Важно да се представе капацитети Српске

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је током посјете штанду Републике Српске на Међународном сајму туризма у Београду да је важно да се туристички капацитети и потенцијали Српске представе, не само грађанима Србије, него и шире јер је ово један од највећих туристичких сајмова у региону.
Златан Клокић -
Златан Клокић

Клокића и министра без портфеља у Влади Србије задуженог за дијаспору Ђорђа Милићевића на штанду су дочекали шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић и представници Министарства трговине и туризма Српске.

- С обзиром на то да је ово сајам међународног карактера, ово је прилика да се Република Српска представи у најбољем свјетлу са свим оним чиме може да се дичи - рекао је Клокић новинарима.

Он је као примјер навео олимпијску љепотицу Јахорину, бањске комплексе, прелијепо Требиње, ријеку Дрину, националне паркове и све оно због чега људи долазе у Републику Српску.

- О томе свједоче подаци да се из године у годину биљежи све већи број туриста и ноћења у Републици Српској - истакао је Клокић.

Милићевић је рекао да је сарадња у туризму Србије и Републике Српске само једна од области сарадње и заједничког дјеловања и подршке Србије Српској, али и обрнуто.

- Више пута сам говорио и у Србији и у Српској да смо ми исти народ и да Дрина није нешто што нас раздваја, него кичма која нас спаја. Задовољство ми је што сам данас у прилици да са министром Клокићем и његовим сарадницима будем овде у, како су дефинисали, улици Републике Српске - рекао је Милићевић.

Он је навео да никада није довољно времена да се упознају све природне љепоте Српске и Србије, додајући да је овај сајам туризма искористио да се подсјети природних љепота Србије и Српске, као и да ће посјетити неку од дестинација, ако му вријеме дозволи.

- Моја порука грађанима који живе у Републици Српско и у Србији јесте - нема разлога да идете на неке предалеке дестинације. Довољно је да будете у Србији да посетите бање, природне лепоте. И довољно је да дођете до Републике Српске, није далеко и да видите све ове чари и благодети које су надохват руке - рекао је Милићевић.

Он је истакао да је туризам, судећи по параметрима, и у Србији и у Српској у фази експанзије, те да вјерује да ће тако бити и у наредном периоду.

На репрезентативном штанду Представништва Републике Српске у Србији и Туристичке организација Републике Српске у хали један Београдског сајма, као и на штандовима локалних туристичих организација и субјеката, представљени су туристичка понуда и потенцијали Српске.

Туристичка понуда Републике Српске ове године је први пут на Међународном сајму туризма у Београду обједињена на једној локацији, односно 10 излагача из Српске ће на простору од 326 метара квадратних представити љепоте и понуду Републике посјетиоцима Београдског сајма.

Током сајма на штандовима туристичких организација Бањалуке, Требиња, Источног Сарајева /Јахорина/, Бијељине, Вишеграда и Брчко дистрикта, као и на штандовима Ски-центра "Равна планина - Стан промет" Пале, Националног парка "Козара" и Бање "Мљечаница" представљени су комплетна туристичка понуда и потенцијали ових дестинација, заједно са туристичким агенцијама и другим пружаоцима услуга у туризму.

Наступ на овом сајму је од великог интереса за Републику Српску, јер највећи број посјетилаца и туриста у Српску долази управо из Србије.

Радно вријеме за посјетиоце 45. Међународног сајма туризма је 22, 23. и 24. фебруара од 10.00 до 19.00 часова, а 25. фебруара од 10.00 до 18.00 часова.