latinica  ћирилица
23/02/2024 |  13:50 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

Ћелић: Изградња петље на ауто-путу "9. јануар" донијела би бројне бенефите

Начелник општине Станари Радојица Ћелић истакао је да ће ова локална заједница остварити бројне економске бенефите након што буде изграђен приступни регионални пут и петља "Станковићи" у селу Осиња, која би требало да повеже Станаре и Дервенту на ауто-пут "9. јануар".
Аутопут "9. јануар" - Фото: Уступљена фотографија
Аутопут "9. јануар"Фото: Уступљена фотографија

Ћелић очекује бројне бенефите након што Станари буду повезани на ауто-пут, а као примјер добре праксе указао је на град Прњавор.

- Ми бисмо имали око пет километара од петље до центра Станара. То значи много ближу путну комуникацију са ауто-путем, а и даље, те евентуално формирање пословне или индустријске зоне поред ауто-петље - изјавио је Ћелић.

Ћелић је рекао да је информисан да ће Министарство саобраћаја и веза Републике Српске ускоро Влади доставити на одлучивање акт да се приступни путеви који из Станара и Дервенте воде до петље категоризују у регионалне.

- Влада Републике Српске треба да ове локалне путеве од ауто-петље до Дервенте и од ауто-петље до Станара прогласи као регионалне путеве јер се само регионални и магистрални, односно путеви вишег реда, могу укључити на ауто-пут - изјавио је Ћелић.

Он је подсјетио да су представници Станара и Дервенте прије два и по мјесеца одржали састанак у сједишту Аутопутева Републике Српске, када им је из овог предузећа речено да већ имају обезбијеђена новчана средства за изградњу петље и да изградња није упитна.

Ћелић је најавио да ће, након што приступни пут до петље буде проглашен путем вишег реда, Општинска управа са предузећем "Путеви Републике Српске" учествовати у поступку експропријације земљишта.

- Мора се извршити трасирање након чега ће се видјети шта се одузима и од кога, односно шта је предмет експропријације да бисмо ми могли ући у то - навео је Ћелић.

Он је појаснио да цијели поступак воде Путеви Републике Српске, у чијој надлежности су регионални и магистрални путеви, а на локалној управи је да асистира у поступку.