latinica  ћирилица
23/02/2024 |  09:14 ⇒ 10:52 | Аутор: СРНА

Гускова: Москва високо цијени патриотску позицију Додика и Републику Српску

Руски историчар и академик Јелена Гускова оцијенила је да Срби одавно држе фронт против офанзиве Запада на Русију, те да су они једини на Балкану који "иду против струје", и то захваљујући чврстом ставу предсједника Републике Српске Милорада Додика чију патриотску позицију Москва високо цијени.
Јелена Гускова - Фото: РТРС
Јелена ГусковаФото: РТРС

Гускова је навела да су се многи словенски народи већ помирили са судбином послушних робова, неки још показују непослушност, али стално се осврћу на западне господаре, колебају се, па зато дрхте од сваког узвика.

- А само су Срби у Републици Српској тврдоглави и неумољиви - рекла је Гускова, која је и сенатор Републике Српске и инострани члан Српске академије наука и уметности.

Изгледа, каже, да су они једини на Балкану који "иду против струје".

- Али, знамо да ће се ускоро ова `свјетска струја` промијенити, распасти се на мале потоке и ускоро потпуно нестати. А пут који је изабрао чврсти српски народ довешће га до потпуне побједе - нагласила је Гускова.

Према њеним ријечима, то се све дешава захваљујући патриотизму предсједника Додика, његовој непоколебљивој вољи и чврстом ставу да је само такав пут исправан у тешким условима свеопштег хаоса.

- Све будуће генерације Срба биће поносне на тај избор и то не само у БиХ, него и у Србији, Црној Гори и другим земљама - навела је Гускова.

Када се цијели свијет устремио против Русије, истакла је Гускова, предсједник Српске не одступа од своје позиције пријатељства са Москвом и Минском.

- Његови сусрети са предсједником Русије Владимиром Путином су редовни, стабилни и изузетно важни за обје стране. Током посљедњег сусрета у Казању оба предсједника су потврдила да су разговори на високом нивоу, не само стални, него и конструктивни - рекла је Гускова.

Она је указала на то да Москва високо цијени патриотску позицију Додика и зато је одликован руским Орденом Александра Невског за велики допринос развоју сарадње Русије и БиХ и јачање партнерства са Републиком Српском.

- Према мишљењу предсједника Српске, то ће дати снагу српском народу у Републици Српској. Додик разумије мисију Русије у овом сложеном историјском тренутку - навела је Гускова.

Она је истакла да и Руси схватају значај историјске мисије Републике Српске која је спремна да предводи фронт оних који теже промјени политике и циљева ЕУ, која не уводи санкције Русији, не жели да уђе у НАТО и подржава борбу против нацизма.

- Заједно смо непобједиви - поручила је Гускова.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик предводио је делегацију Српске у вишедневној посјети Руској Федерацији гдје се састао са руским предсједником Владимиром Путином. Делегације Српске претходно је боравила у Бјелорусији гдје се састала са државним врхом, са предсједником Александром Лукашенком на челу.