latinica  ћирилица
22/02/2024 |  19:00 ⇒ 22:34 | Аутор: РТРС

"Осуђујућа пресуда због скрнављења спомен плоче на Врацама једина праведна" (ВИДЕО)

Пресуда којом је Основни суд у Сокоцу прогласио кривим Елвиса Гурду и Есада Јашаревића кривим за оштећење спомен-плоче на Врацама, гдје је у мају 1992. године генерал Ратко Младић извршио смотру два батаљона, једина је праведна и показује да правна држава функционише - јасно је поручено из Источног Сарајева.
Оштећена Спомен плоча на Врацама - Фото: РТРС
Оштећена Спомен плоча на ВрацамаФото: РТРС

Гурда и Јашаревић према пресуди морају платити 6.000 марака, од чега 5.000 Борачкој организацији Источно Ново Сарајево.

Спомен-плоча на Врацама у Источном Новом Сарајеву свједочи о самоорганизовању српског народа у најтежим тренуцима са жељом да се сачувају огњишта. Постављена 2014. до сада је више пута скрнављена, а недавна пресуда Основног суда у Сокоцу једини је судски епилог.

- Рећи ћу да је донекле правда задовољена, да смо донекле задовољни пресудом, иако имамо два-три скрнављења плоча прије ове задње. Мислим да је вријеме да судови почну да раде свој посао. То нас охрабрује, уједно упозорење свим онима који имају лоше намјере да руше спомен-обиљежја да ли у Републици Српској или у Федерацији да то не чине, јер то не води ничему - рекао је Драгиша Тушевљак, предсједник Борачке организације Источно Ново Сарајево.

Свако ко оштећује оно што је најсветије треба да одговара, каже градоначелник Источног Сарајева и додаје да је ово једина могућа праведна пресуда .

- На крају крајева јасно је као дан, Кривични закон Републике Српске каже ко оштећује, уништава имовину другог лица, то је у овом случају била имовина Борачке организације општине Источно Ново Сарајево која је заједно са другим борачким организацијама од јавног интереса биће осуђен тако и тако, то је једина праведна одлука - рекао је Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева.

Република Српска је трајна категорија и тога морају бити сви свјесни, јасан је став представника борачких категорија на константне покушаје дизања тензија из Федерације са захтјевима да се плоча уклони одговарају.

- Ми дајемо пуну подршку Љубиши Ћосићу на свему што ради на одбрани српских националних интереса и презентовању истине.  Источно Сарајево је град херој, а не како Аличковић каже такозвано Источно Сарајево, оно је град херој. Република Српска нија такозвана, она је дејтонски уставна, она је наша отаџбина ма колико то сметало и Синану Муси и Нихаду Аличковићу - истиче Бранимир Којић, предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Гурда и Јашаревић на пресуду којом морају платити 6.000 марака, од чега 5.000 Борачкој организацији Источно Ново Сарајево, немају право жалбе. Из Борачке поручују да, уколико наплате новац од пресуде он ће бити уложен у спомен-обиљежја.