latinica  ћирилица
22/02/2024 |  18:48 ⇒ 22:34 | Аутор: СРНА

"У сусрет Дану ријетких болести": Показано јединство у мисији бриге о човјеку (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и супруга предсједника Србије Александра Вучића присуствовале су скупу "У сусрет Дану ријетких болести" у организацији Савеза за ријетке болести Републике Српске, а под покровитељством предсједника Републике.
Жељка Цвијановић - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Жељка ЦвијановићФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Цвијановићева и Вучићева истакле су значај институционалне подршке обољелима од ријетких болести и њиховим породицама.

У Српској живи око 800 обољелих од 200 различитих дијагноза ријетких болести.

Међународни Дан обољелих од ријетких болести обиљежава се сваке године посљедњег дана у фебруару.

Цвијановићева је у обраћању на скупу рекла да је много добрих ствари урађено захваљујући вези удружења и институција Српске, те да се и у будућности мора подржати та веза и отклонити све што је евидентирано као недостатак.

Цвијановићева је истакла да је ово вече у којем се анализира оно што је заједнички постигнуто до сада, али и указује на потребе које је потребно рјешавати у будућем периоду.

На то је, како је навела, указала јер је бавећи се разним пословима била у прилици да рјешава животна питања становника Српске, истичући да је то обавеза али и част и да је кроз тај рад и рјешавање проблема била поносна на окружење.

- Без наших удружења, људи који су се од муке или неким другим поводом окупили заједно и указали институцијама Српске шта треба радити, нема ни доброг резултата - нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева је пред почетак скупа нагласила значај јединства удружења, Савеза за ријетке болести и представника институција како би били укључени у важну мисију бриге о човјеку.

- Најосјетљивији смо када је у питању брига о дјеци - истакла је Цвијановићева.

Она је истакла да је присуство Тамаре Вучић овом скупу један од показатеља да тијесно треба сарађивати у разним областима, у конкретном случају у здравству.

Цвијановићева је рекла да је поносна на везу између институција и разних удружења у Републици Српској, истичући да су удружења и чланови Савеза предано радили да укажу институцијама шта су то потребе обољелих од ријетких болести.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Предсједница Савеза за ријетке болести Републике Српске Биљана Котур рекла је да је важно да ријетке болести буду препознате, као и проблеми које имају обољели.

Тамара Вучић је истакла да Република Српска увијек има подршку Србије, али да их брига за дјецу и човјека спаја и више од политике.

- Брига за дјецу и човјека је нешто што је најважније. То нас спаја и више од неке врсте политике и било чега другога - рекла је Вучићева.

Она је истакла да је посебно сретна што је у Бањалуци и што се вечерас говори о изузетно важној теми, као што је брига о најмилијима и о најслабијима, дјеци.

- Ми показујемо бригу не само за дјецу у Београду, већ и за дјецу у Бањалуци и разним другим градовима, јер брига за дјецу и брига за човјека је нешто што је најважније - рекла је Вучићева.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да обољели од ријетких болести имају не само здравствене, већ и многе друге потребе у свом животу у чему им треба помоћи.

- Морамо да размишљамо и о школству, запослењу, о раду и самосталном животу обољелих од ријетких болести гдје ми, као институције, можемо да им помогнемо - рекао је Шеранић, изразивши наду да ће се у наредном периоду моћи разговарати и о овим темама захваљујући упорности Савеза и подршки институција.

Претходно су Цвијановићева и Вучићева разговарале у Палати Републике и том приликом су обје изразиле пуну подршку организацијама и удружењима које се баве унапређењем положаја дјеце и одраслих који пате од различитих ријетких болести и породицама које се сусрећу са великим изазовима у процесу лијечења.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)