latinica  ћирилица
22/02/2024 |  17:59 ⇒ 19:58 | Аутор: СРНА

Шеранић: Меморандум о трансплантацији значиће живот великом броју пацијената из Српске

Меморандум о трансплантацији органа, који је потписан у Бјелорусији, значиће живот великом броју пацијената из Републике Српске, изјавио је министар здравља Ален Шеранић.
Шеранић у Медицинском центру у Минску - Фото: РТРС
Шеранић у Медицинском центру у МинскуФото: РТРС

Шеранић је истакао да је посјета делегације Републике Српске на челу са предсједником Милорадом Додиком Бјелорусији донијела бројне погодности, те напоменуо да су, поред трансплантације бубрега, разматране и опције трансплантације других органа.

Он је подсјетио да пацијенти из Републике Српске већ обављају трансплантације бубрега у Бјелорусији и да је у посљедње три године у Центру за трансплатацију у Минску урађено више од 20 трансплантација бубрега за одрасле и дјецу.

- Настављамо са сарадњом. Наши грађани су већ имали могућност да се у Белорусији изврши трансплантације, 21 одрасли пацијент и троје деце је оперисано, још 28 пацијената је на чекању - рекао је Шеранић за Раша тудеј.

Он је навео да је најважније било договорити едукацију љекара у вези са трансплантацијама, као и за праћење пацијената у предтрансплантационом и посттрансплантационом периоду у Републици Српској.

Шеранић је навео да су он и предсједник Српске жељели да обиђу Центар за трансплатацију и да су се на лицу мјеста увјерили у стручност и високотехнолошке карактеристике, као и знање и вјештине бјелоруских хирурга.

Он је додао да је са премијером Бјелорусије Романом Головченком и са тамошњим министром здравља разговарано и о увозу бјелоруских лијекова, те да слиједи разматрање начина њиховог увоза.

Он је највио да ће до краја ове седмице бити упућен позив бјелоруским колегама да дођу у Српску како би са овдашњим колегама размјенили искуства и знање.

- Република Српска показала је одличне резултате у области интензивне медицине, а бјелоруски центар се бави и тиме - указао је Шеранић и појаснио да је у питању рад на уређајима који мијењају срце и плућа, што су љекари у Српској перфектно чинили, посебно у вријеме пандемије вирусом корона.