latinica  ћирилица
22/02/2024 |  16:35 ⇒ 16:43 | Аутор: РТРС

Нешић: Не тражи од страног грађанина да намеће закон

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић поручио је Небојши Вукановићу из Листе за правду и ред да не тражи од страног грађанина Кристијана Шмита да намеће Изборни закон, оцијенивши да може бити опозиција власти у Републици Српској и на нивоу БиХ, али да је велеиздаја када је због фрустрација и опозиција Српској.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

Нешић је истакао да би одговоран политичар који води рачуна о интересима Републике Српске морао да зна да у сувереним државама парламенти доносе законе по уставом прописаној процедури.

- Ни Устав БиХ ни Устав Републике Српске не познају другог законодавца осим парламената - рекао је Нешић, након што је Вукановић најавио како планира да иде пред ОХР због Шмитовог одустајања да наметне Изборни закон.

Нешић је поручио Вукановићу да треба да задужи свог посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненада Грковића да предложи закон.

- За високу плату од 7.000 КМ, ваљда може радити оно што му је у опису посла. Ако не умијете написати закон, помоћи ћемо вам ми, укључујући и дио за увођење скенера - истакао је Нешић.

Он је подсјетио и да је Народна скупштина Републике Српске донијела закључке којима не признаје Кристијана Шмита јер није именован одговарајућом резолуцијом Савјета безбједности УН, а одбачена су и сва наметања.

Нешић је навео да су за те закључке гласали су и СДС и ПДП, што сматра исправним ставом, те је изразио наду да су и остали на том курсу, јер када се позове страни држављанин Кристијан Шмит да наметне Изборни закон, позван је да наметне и закон о државној имовини и све друге законе које пожели, саопштено је из ДНС-а.

- Драги Вукане, можеш бити опозиција власти у Републици Српској и на нивоу БиХ. Велеиздаја је када си, због фрустрација том влашћу, и опозиција Републици Српској - закључио је Нешић.