latinica  ћирилица
22/02/2024 |  15:43 | Аутор: РТРС

Издата употребна дозвола за лежиште "Бистрица" код Приједора

Министарство енергетике и рударства Републике Српске одобрило је употребу рударског објекта на лежишту "Бистрица" код Приједора привредном друштву "Дрво експорт" из Теслића.
Министарство индустрије, енергертике и рударства (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство индустрије, енергертике и рударства (фото: илустрација)Фото: РТРС

Употребна дозвола је издата након што је концесионар прибавио сву потребну документацију прописану законом, добио водну и еколошку дозволу и након што му је одобрена пројектна документација, саопштено је из ресорног министарства.

Концесионар тек сада може да експлоатише угаљ у комерцијалне сврхе и да уплаћује концесиону накнаду за експлоатацију у висини од 2,6 КМ по тони експлоатисаног угља.

Овај износ представља приход буџета Републике Српске и буџета локалне заједнице, којој се уплаћује 70 одсто прикупљених средстава.

У Министарству енергетике и рударства Републике Српске подсјећају да је концесиони уговор за експлоатацију угља на овој локацији закључен крајем септембра прошле године.

Концесионар је од тада припремао сву потребну документацију те је, у складу са законским прописима који регулишу ову област, у међувремену вршио пробни рад, додаје се у саопштењу.