latinica  ћирилица
22/02/2024 |  14:26 ⇒ 19:31 | Аутор: РТРС

Прихваћена Информација о сарадњи Српске и Бјелорусије у области пољопривреде

Влада Српске упознала се и прихватила усмену Информацију о реализацији међусобне сарадње у области пољопривреде између Републике Српске и Бјелорусије.
Сједница Владе Српске - Фото: Уступљена фотографија
Сједница Владе СрпскеФото: Уступљена фотографија

Задужују се Министарство финансија и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да обезбиједе финансијска средства и предузму активности на доношењу неопходних подзаконских аката за пружање подршке пољопривредним произвођачима за набавку пољопривредене механизације произведене у Бјелорусији, саопштено је из Владе Српске.

Влада Република Српска донијела је Одлуку о давању сагласности на план утрошка средстава за период 01.01. - 31.03.2024. године у износу од 3.000.000 КМ. Средства из ове одлуке додјељују се на позицију субвенција предузећу Жељезнице Републике Српске.

Влада Републике Српске донијела је Уредбу о информационом систему за регистровање података о управљању отпадом с циљем остваривања бољег надзора над спровођењем мјера и активности заштите животне средине и праћења остварења циљева одрживог развоја у области управљања отпадом.

Овом уредбом уређују се садржина, начин прикупљања података и вођење информационог система о отпаду, методологија, структура, категорија података, као и начин управљања подацима.

Законом о управљању отпадом, који представља правни основ за доношење ове уредбе, прописано је да Фонд за заштиту

животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске успоставља, организује и води информациони систем у Српској.

Припрема, успостављање, вођење и одржавање информационог система финансира се из средстава Фонда, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Влада Републике Српске усвојила је данас Информацију о плану расподјеле средстава за спровођење Програма за дјецу у години пред полазак у школу у овој години за који ће бити издвојено 526.029 КМ.

Кроз овај програм до сада је од 2011. године прошло 49.369 дјеце, а Влада Српске је за његову реализацију издвојила 4.067.624 КМ.

Програм за дјецу у години пред полазак у школу биће реализован од 1. марта до 31. маја за 3.517 дјеце која нису била обухваћена неким обликом предшколског васпитања и образовања и која нису похађала цјеловити развојни програм, а која стичу услове за полазак у први разред основне школе у септембру.

Програм ће у 37 предшколских установа, 81 основној и у четири школе за дјецу са сметњама у развоју реализовати дипломирани васпитачи предшколске дјеце који се налазе на евиденцији незапослених лица Завода за запошљавање Републике Српске.

Влада Републике Српске усвојила је Одлуку о допуни одлуке о одређивању приоритетних пројеката из Програма јавних инвестиција Српске за финансирање из буџета у 2024. години, са расподјелом средства, којом ће бити финансирано укупно 12 пројеката у износу од 58,3 милиона КМ.

Измјеном одлуке у приоритетне пројекте, које је Влада раније утврдила, уврштен је и наставак финансирања пројекта "Адаптација постојећих и изградња нових смјештајних и терапијских капацитета у Јавној здравственој установи Специјална болница за физикалну медицину и рехабилитацију "Мљечаница" Козарска Дубица - наставак финансирања", у износу од пет милиона КМ, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

У току прошле године започети су пројекти изградње спортских терена, изградња објекта вешераја, радови проширења ресторана, уградња агрегатске јединице са инсталацијом, као и асфалтирање саобраћајница унутар комплекса, а за завршетак наведених радова неопходна су средстава у износу од четири милиона КМ.

У току ове године планирана је изградња вјештачких језера са шеталишним зонама у вриједности око 6.000.000 КМ, те новог смјештајног објекта вриједности 7.000.000 КМ, наведено је у саопштењу.

- С тим у вези је ова здравствена установа упутила приједлог да нови пројекти буду уврштени у Програм јавних инвестиција Републике Српске, те да се одобре средства у износу од 9.000.000 КМ од чега је 4.000.000 КМ за завршетак започетих пројеката, а 5.000.000 КМ за нове пројекте - истиче се у саопштењу.

Одобрено је да се за пројекат "Адаптација постојећих и изградња нових смјештајних и терапијских капацитета у Јавној здравственој установи "Мљечаница" Козарска Дубица - наставак финансирања" обезбиједе средства на позицији "Јавне инвестиције" у 2024. години у износу од пет милиона КМ.

На основу ранијих одлука Владе, на приоритетној листи пројеката који ће бити финансирани из средстава јавних инвестиција су "Санација објекта Јавна установа основна школа `Никола Тесла` Дервента“, у укупном износу од 5,2 милиона КМ и средстава за пројекат изградње основне школе у Источном Новом Сарајеву, у износу од милион КМ.

Из јавних инвестиција ће са три милиона КМ бити суфинансиран и пројекат "Изградња спортске дворане" у Добоју, док су планирана и средстава за изградњу објекта за потребе Полицијске управе Источно Сарајево у износу од четири милиона КМ, планирана су и средства за наставак радова на уређењу и санацији водопривредних објеката на територији слива Саве, у укупном износу од 9,3 милиона КМ, док је два милиона КМ планирано за прву фазу доградње и проширења система противградне заштите Републике Српске.

Влада Републике Српске усвојила је данас Одлуку о изради Стратегије развоја аудио-визуелних дјелатности и њима комплементарних дјелатности у Српској за период од 2025-2032. године, а један од основних циљева је подизање стваралачких квалитета и нивоа умјетничке продукције домаћег кадра који је највећи потенцијал.

Носилац израде стратегије биће Министарство просвјете и културе и Аудио-визуелни центар Републике Српске, односно радно тијело које именује министар просвјете и културе.

- Рок за израду Стратегије развоја аудио-визуелних дјелатности и њима комплементарних дјелатности у Републици Српској за период 2025-2032. године је крај ове године - саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.