latinica  ћирилица
22/02/2024 |  14:15 ⇒ 14:16 | Аутор: СРНА

Шулић: Конгресни туризам развојна шанса Српске

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић изјавио је данас да је конгресни туризам развојна шанса Српске.
Сајам туризма - Фото: СРНА
Сајам туризмаФото: СРНА

Шулић је на промоцији Јахорина економског форума у Београду истакао да је овај скуп важан за развој туризма Српске, јер су током његовог трајања на Јахорини попуњени сви смјештајни капацитети.

Он је рекао да му је драго што су организатори Јахорина економског форума схватили значај туризма као привредне гране и што ће се на овом скупу наћи теме у вези са туризмом и бити донесени закључци о повећању туристичких садржаја и понуди Српске.

Са друге стране, каже Шулић, јако је важно да је Јахорина економски форум пионир у конгресном туризму у Српској.

- Свједоци смо да из године у годину имамо све више самита и форума из различитих области и то говори да се Српска полако, али сигурно брендира када је ријеч о конгресном туризму у региону. Сигуран сам да ћемо из године у годину освајати и друге регионе - рекао је Шулић.

Предсједник Економског форума Горан Рачић рекао је да се на овогодишњем Јахорина економском форуму, који ће бити одржан од 14. до 16. маја, очекује око 600 учесника, као и да ће бити ријечи о дугорочним перспективама развоја Балкана.

Рачић је навео да ће форум окупити најпознатије регионалне стручњаке који ће представити улогу природних богатстава региона која су у фокусу јавности и регионалних влада.

Осим тога, каже Рачић, биће ријечи и о питању зелене транзиције и обновљивих извора енергије, а актуелизоваће се и одређене теме из пољопривреде, јер је производња хране шанса за регион.

Рачић је рекао да је форум значајан због развојних перспектива не само Српске и БиХ, него и цијелог региона, као и да ће теме на скупу бити и финансијско тржиште, очекивања на тржишту некретнина и друго.

- Све актуелне теме битне за будућност и развој наших економија ће бити разматране - рекао је Рачић.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић оцијенио је да је Економски форум на Јахорини, који се одржава већ шест година, постао значајна адреса за све који се баве бизнисом и желе да инвестирају у региону да чују поуздане информације о Српској, Србији и региону.

Он је додао да Представништво анимира што већи број привредника и еминентних стручњака из разних области да дођу на Јахорину и дају допринос ономе што је политика Србије и Српске, а то је регионална сарадња.

Цицовић је додао да се на скупу увијек чују и иницијативе о регионалним пројектима који ће обезбиједити будућност региона.

Он је рекао да је и актуелни Сајам туризма у Београду прилика да се анимира што више људи и пружи информација да се на Јахорини одржава економски форум, који може бити кориситан и онима који се баве туризмом.

- Циљ нам је да заједно са земљама у региону радимо на дефинисању регионалног туристичког производа - рекао је Цицовић.

Седми Јахорина економски форум представљен је на штанду Представништва и Туристичке организације Републике Српске на 45. Међународном сајму туризма у Београду. Осим тога, промовисана је и туристичка понуда Вишеграда.

На репрезентативном штанду Представништва Републике Српске у Србији и Туристичке организација Српске, као и на штандовима локалних туристичих организација и субјеката, представљена је туристичка понуда и потенцијали Српске.

Туристичка понуда Републике Српске ове године је први пут на Међународном сајму туризма у Београду обједињена на једној локацији, односно 10 излагача из Српске ће на простору од 326 метара квадратних представити љепоте и понуду Републике свим посјетиоцима Београдског сајма.

Током сајма на штандовима туристичких организација Бањалуке, Требиња, Источног Сарајева /Јахорина/, Бијељине, Вишеграда и Брчко дистрикта, као и на штандовима Ски центра "Равна планина - Стан промет" Пале, Националног парка "Козара" и Бање "Мљечаница" биће представљена комплетна туристичка понда и потенцијали ових дестинација, заједно са туристичким агенцијама и другим пружаоцима услуга у туризму.