latinica  ћирилица
22/02/2024 |  08:51 ⇒ 10:50 | Аутор: РТРС

Шолаја: Позитивни ефекти посјете делегације Српске Русији (ВИДЕО)

На састанку предсједника Српске Милорада Додика са руским предсједником Владимиром Путином у Казању још једном су потврђени пријатељски односи Српске и Русије, истакао је Бојан Шолаја из Центра за међународне односе Бањалука.
Бојан Шолаја - Фото: РТРС
Бојан ШолајаФото: РТРС

Шолаја је гостујући у нашем Јутарњем програму нагласио да су се током састанка Додика и Путина чуле поруке и једне и друге стране, а то су да Српска одбија да се придружи санкцијама Русији и да БиХ не жели да се придружи НАТО-у.

- Овај сусрет је наставак једног континуитета састанака два предсједника на којем смо видјели висок степен информисаности Путина о стању у БиХ. На састанку су размијењена мишљења и добро је да је састанак био јаван јер и Српска и Русија имају потребу да се њихов глас чује - нагласио је Шолаја.

Он је истакао да је Додик искористио прилику да пренесе поруке и да о ситуацији у БиХ информише Русију која је чланица Савјета безбједности УН и дио глобалних процеса у свијету.

- Додик је изнио оно што већина грађана у Српској мисли. С друге стране, исказано је разумијевање Русије о догађајима у БиХ и проблему у вези нелегалног високог представника Кристијана Шмита. Став Русије по том је важан јер Русија заступа ставове Српске - каже Шолаја.

Шолаја наглашава да су ефекти посјете Русији велики и нада се да ће се та сарадња наставити. Истакао је да је Српска оторена за сарадњу са земљама Истока.

- Ми смо се опредијели да сарађујемо са земљама које хоће да сарађују са нама. Са Русијом, Бјелорусијом, Мађарском и Кином имамо природни однос, културолошки и историјски, имамо сличне привреде и исте интересе. Приликом посјете Бјелорусији наша делегација је видјела да је ова земља изузетно развијена, устројена и нема негативних појава као на Западу. Због те сарадње биће политичких притисака, али наша је порука да ми желимо да се отваримо и према Западу, али нас Запад не жели - закључио је Шолаја.