latinica  ћирилица
19/02/2024 |  19:37 ⇒ 21:32 | Аутор: РТРС

Зашто је локална власт у Лопарама промијенила причу о руднику на Мајевици? (ВИДЕО)

Упркос аргументима стручњака да су богатства магнезијума, калијума, литијума и бора велика развојна шанса за општину Лопаре и да нису опасни и штетни, локална власт и опозиција противе се евентуалној експлоатацији. Петицији, која ће бити предата Народној скупштини у четвртак, придружио се предсједник СДС-а Милан Миличевић.
Лопаре - Фото: РТРС
ЛопареФото: РТРС

Зашто је локална власт, која је од почетка била упозната са трогодишњим истраживањима швајцарске компаније Аркор, промијенила мишљење и на бази којих чињеница темеље причу о загађењу животне средине?

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић тврди да је у поздини политика.

Док у фирми Аркор кажу да су протеклих година у Лопарама дочекани раширених руку, начелник општине Радо Савић сада тврди да никада није био "априори" за рудник. Општина, каже, није издала дозволу за геолошко истраживање.

- Има само прича са друге стране како је то сигурно, а није поткријепљено документацијом. Друго, оно што је проблем нема оваквог рудника у Европи, немојте да будемо први у свему - каже Савић.

Подршку је добио и од страначког шефа. СДС је изричито против рудника на Мајевици и то, како тврде, зарад здравља становника и очувања животне средине, иако немају никакав документ или аргумент који би потврдио да је експлоатација руде штетна. Позивају се на медицинску енциклопедију.

- Нас интересује, а поготово мене и колегу Раду Савића и све остале здравствене раднике директан утицај литијума, магнезијума, магнезијум карбоната или других штетних састојака на здравље и живот људи - каже Миличевић.

Да ли је позадина брига за животну средину или борба за начелничке фотеље у изборној години? Стручњаци који иза себе имају вишедеценијски стаж тврде да литијум није опасан и да здравље грађана није угрожено, али јесте њихов просперитет, ако повјерују нестручним политичарима, јер рударство је жила куцавица развоја.

- Уз примјену еколошких прописа и елабората утицаја на животну средину можем доћи до података како на безбједан и здрав начин екстрактовати литијум карбонат, сам литијум из руде - каже инжењер рударства Стјепан Митровић.

Ђокић тврди да је политика уплела прсте у случају истраживања руда на Мајевици и да је, како каже, у позадини обрачун коалиционих партија које праве локалну власт у Лопарама.

Наглашава да Влада неће дозволити било какав пројекат који би угрозио становнике у Српској.

- Еколошка студија није рађена јер није неопходна. Студија утицаја се ради тек када се уђе у фазу одорбравања концесије за експлоатцију, а то је далека фаза ако уопште до ње дође - каже Ђокић.

Умјесто што челници СДС-а грубо манипулишу грађанима, боље би било да се позабаве стварањем бољих услова за живот у Лопарама, поручио је Ђокић.