latinica  ћирилица
19/02/2024 |  19:27 ⇒ 20/02/2024 | 07:35 | Аутор: РТРС

Српска дио новог мултиполарног свијета, уз земље са којима гради партнерство (ВИДЕО)

Званична посјета делегације Републике Српске Бјелорусији, на челу са предсједником Милорадом Додиком, тек је завршена, а већ се анализирају поруке из Минска, али и сусрети које ће Додик имати у наредним данима.
Додик и Лукашенко (Фото: Belta.by) -
Додик и Лукашенко (Фото: Belta.by)

Аналитичари оцјењују састанак Додика и Лукашенка значајним, јер се дешава у моменту када земље колективног Запада нападају Републику Српску.

Када је ријеч о најављеним сусретима, између осталих са предсједницима Русије, Турске, премијером Мађарске, поручују - свијет се мијења и у том преслагивању поретка, добро је да Српска буде уз земље и нације, са којима може градити партнерство.

Дипломатија је коридор за развијање политичких односа, који ће условити будуће економске процесе. Тај коридор успјешно користи предсједник Републике Српске. И поред ригорозног приступа Брисела и Вашингтона, Српска шири своја пријатељства у свијету.

- Добро је ширити пријатељства, оснаживати међусобну економску размјену са сваком земљом на свијету гдје год имате пријатељски однос, који би могао да иде објема странама на корист, да нико ни на чију штету не мора да расте - каже политиколог Војислав Савић.

Посјета Бјелорусији показује да Српска није изолована. Не може се, сматра Рајко Петровић из Института за европске студије, потцијенити моћ земаља попут Русије, Турске, али и Бјелорусије као једне од најразвијенијих земаља у бројним сегментима.

- Република Српска има земље на које се може ослонити, а генерално посматрано Бјелорусија је показала кроз своју историју да је велики пријатељ српског народа, чак и у најтежим временима, када је Лукашенко 1999. године био једини страни лидер који је посјетио нашу земљу током бомбардовања - каже Петровић.

Додик је из Минска отпутовао у Казањ, гдје ће присуствовати Играма будућности које отвара предсједник Руске Федерације Владимир Путин. Предвиђен је сусрет Додика и Путина, а након тога, почетком марта у Анталији са Ердоганом. У марту је планира долазак мађарског премијера Виктора Орбана у Бањалуку. У очима Запада, према ријечима Војислава Савића, биће то сусрети "лоших момака".

- Можемо испружити руку Западу хиљаду пута, али увијек ће са друге стране доћи мук и тишина и увијек ће доћи само нове наредбе нова условљавања, понижавања и нека врста суптилног расизма, гдје се ви не сматрате достојним становником Запада. У том смислу, ово је ствар елементарног националног достојанства да ви потражите савезнике тамо гдје људи хоће да будете савезници - каже Савић.

А кроз глас тих савезника, важних међународних партнера, значајно је да се у вријеме када је Српска изложена притисцима, чује и њен глас.

- Знамо колико је Руска Федерација важна за заштиту Републике Српске у Савјету безбједности УН, ту је и Кина са којом такође Република Српска одржава јако добре односе. Бјелорусија је изузетно важан економски партнер. Мађарска је кључна у овом тренутку на нивоу Европске уније због тога што се бори против остатка Европе и против бриселске администрације везано за неке покушаје санкционисања Републике Српске - каже Александар Митић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду у Београду.

Међународним контактима, по оцјени публицисте Игора Ивановића, Република Српска подиже самопоуздање, а сваки контакт ван граница Балкана, у економском, политичком и моралном плану доноси велику добит.

- Данас разговарати са Путином, много значи. Такер Карлсон је показао, он има више милијарди прегледа у једном једином интервјуу. То су просто вијесници новог доба, мултиполарног свијета у којем већ сада живимо, у којем ћемо живјети. Мислим да Република Српска на вријеме хвата тај прикључак - каже Ивановић.

И не само да хвата. По оцјени аналитичара, одржани и будући састанци показују да Српска већ јесте дио тог новог мултиполарног свијета. Зато, кажу, не треба да чуди, ако буду предмет осуде појединих на Западу.