latinica  ћирилица
19/02/2024 |  18:40 ⇒ 20/02/2024 | 07:35 | Аутор: РТРС

Бјелорусија увијек спремна да подржи Републику Српску (ФОТО/ВИДЕО)

Бјелорусија је увијек спремна да подржи Републику Српску, потврђено је у Минску, на састанку предсједника Бјелорусије Александра Лукашенка и предсједника Српске Милорада Додика. Бјелоруски предсједник подржао је досљедну и храбру политику предсједника Републике Српске, а посебно то што чврсто заступа интересе православаца у БиХ и региону.
Додик и Лукашенко (Фото: Belta.by) -
Додик и Лукашенко (Фото: Belta.by)

- Само истрајност, храброст и слобода могу да одреде будућност једне нације и региона, а управо то видим у политици предсједника - рекао је Лукашенко након разговора са Додиком, додајући да је ријеч о старим пријатељима и да је Бјелорусија спремна да увијек подржи Републику Српску.

Овај изразито важан разговор у Минску био је прилика да се осим о политичким и геополитичким темама, разговара и о привреди и медицини, које су изузетно развијене у Бјелорусији и које су стављене на располагање грађанима Српске.

Предсједник Српске указао је бјелоруском колеги на сложену политичку ситуацију у БиХ. Лукашенко, лидер земље која је изложена притисцима и санкцијама, рекао је да разумије позицију Српске и њених политичких представника који трпе притиске колективног Запада.

- Предсједник Лукашенко је упознат са детаљима, један је од ријетких лидера који је упознат са детаљима. И једна добра намјера да се разумије и помогне у конкретној ситуацији. Један успјешан састанак, наставићемо да радимо - рекао је Додик.

Сарадња ће бити настављена и на пољу политике, али и привреде. За све што може да произведе, а Српској буде потребно, Бјелурисија ће радо изаћи у сусрет, поручио је Лукашенко. Оно што је такође веома важно за Српску, јесте отворена политичка подршка званичног Минска.

- Ми пажљиво пратимо ситуацију на Балкану. Знате мој однос према свим догађајима који су се тамо дешавали. Југославију су разбили, знате мој став у најтежим временима током бомбардовања, знате и за мој однос са БиХ. Ми знамо да вам сада није лако и само снага, нажалост, данас нешто значи. А Ваша моћ и храброст много значе. Ви се чврсто држите по питању одбране православног народа. Ми имамо повјерење у Вас и такође, Ви можете да рачунате на нас - рекао је Лукашенко.

Бјелорусија је била једна од ријетких земаља на које је српски народ могао рачунати и током бомбардовања деведесетих година.

- Он је био једини који је у вријеме када је наш, мој народ бомбардован 1999. године, уз пуно личне храбрости дошао је у Београд да пружи подршку нашем народу и ми то никада нећемо заборавити и ми желимо да се то зна - рекао је Додик.

Делегација Српске имала је састанак и са премијером Бјелорусије Романом Головченком. Као и Лукашенко, Головченко је истакао да је Бјелорусија спремна да помогне развоју Српске. Захвалио је на чврстом ставу Републике Српске због којег БиХ није увела санкције Бјелорусији.

- Знамо да захваљујући Вашој чврстој позицији и ставу, БиХ није учесник санкцијског дјеловања према Бјелорусији. Добро то знамо и цијенимо - рекао је Головченко.

Конкретна сарадња договорена је и у области пољопривреде. Ријеч је о посебној линији подстицаја за набавку трактора, механизације и технолошке опреме, вриједној око пет милиона долара.

Српска и Бјелорусија јачаће сарадњу и у области образовања, договорено је током посјете бјелоруској Академији наука.

- Зато ће бити задовољство Републици Српској и њеним научно-истраживачким институцијама, а прије свега Академији наука и умјетности и наша два јавна универзитета, да успостави тијесну сарадњу, посебно у оним областима које су код вас на највишем нивоу - рекао је министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир.

Да је Бјелорусија искрени пријатељ Српске, показује и податак да је у Минском научном практичном центру за хирургију, трансплантацију и хематологију, оперисано више од 20 пацијената из Српске. Током ове радне посјете та сарадња је унапријеђена. Договорена је и конкретна сарадња у области привреде, вриједности десет милиона долара.

- Овдје наилазите на пријатеље, оне који вас разумију, који на идентичан начин посматрају статусе и у регионалном и глобалном нивоу, који су посвећени миру и искључиво желе да се мирно живи, напредује и да чувају свој суверенитет и своју слободу. И то је оно што и ми радимо - рекао је Додик.

Делегација Српске обишла је и Храм Свих Светих у Минску, гдје их је дочекао митрополит мински Вењамин.

Оно што је посебно одушевило делегацију Српску, али и показало искрен пријатељски однос бјелоруског народа према српском, јесте и гест који је уприличио црквени хор храма Свих Светих, који је у част предсједника Српске извео пјесму "Тамо далеко".