latinica  ћирилица
19/02/2024 |  17:15 ⇒ 20/02/2024 | 10:37 | Аутор: РТРС

Плато Мањаче без воде, мјештани огорчени: Довешћемо стоку пред Водовод и Градску управу (ВИДЕО)

Континуирани кварови на изворишту Бањица оставили су без воде комплетан плато Мањаче, у којем је смјештено више од 1.000 домаћинстава.
На платоу Мањаче - протест - Фото: РТРС
На платоу Мањаче - протестФото: РТРС

Мјештани, осим што немају воду за пиће, страхују да би несташица могла у потпуности да уништи сточни фонд.

Из бањалучког Водовода трајни излаз виде у потпуној реконструкцији система Бањица са одговарајућим пумпама у вриједности од 800.000 КМ.

Домаћинство породице Кочић има 20 чланова. Имање, као и богат сточни фонд, Кочићи су стекли мукотрпним радом, а циљ им је, кажу, да одрже своје огњиште на Мањачи. Ипак, лоши путеви, а највише недостатак воде чине опстанак на селу скоро немогућим.

- Немамо чим да појимо стоку, од 20 чеаљди деветоро је мале дјеце у домаћинству. Морам по воду у Кључ или Бањалуку - каже Дражо Кочић.

Више од 100 жедних грла, кажу, не питају ко је и због чега крив, само знају да им је потребна вода. Кочићи, осим што значајно доприносе развоју села, један су од кључних фактора у одржању подручне школе.

- Ми браћа, остали смо ту. Оженили смо се, стекли породице, дјецу и сада треба све ово што је муком и непроспаваним ноћима стечено да оставимо због проблема који нису до нас. Наша кућа, нас 20 чланова, одржала је школу у животу - каже Слободан Кочић.

Мјештани кажу да само желе услове достојне човјека и дају рок од седам дана за разрјешење проблема.

- Овдје испашта 1.000 домаћинстава, не само неки појединац. Догорило нам је, више не можемо - каже мјештанин Раде Божић.

Из Водовода најављују да од сутра на снагу ступа привремена стабилизација. Наглашавају да је у питању краткотрајно "гашење пожара", а за трајно отклањање акутног проблема недостатка воде, потребано је 800.000 КМ.

- Овај пројекат предвиђа комплетну замјену свих пумпи на водозахвату како би трајно био ријешен проблем ових људи - каже директор Водовода Предраг Дудуковић.

Воде је, кажу мјештани, најчешће недостајало у љетном сушном периоду, а славине су сада суве и усред зиме. Надлежнима поручују да и њихово стрпљење има границе. Кажу да ће, уолико те границе буду пређене, стоку довести пред Водовод и Градску управу.