latinica  ћирилица
19/02/2024 |  11:12 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Тим љекара УКЦ Српске путује у Хаг, у сриједу преглед генерала Младића (ВИДЕО)

Тим љекара Универзитетског клиничког центра Републике Српске сутра путује у Хаг, гдје би у сриједу 21. фебруара, требало да прегледа генерала Војске Републике Српске Ратка Младића.
УКЦ Српске - Фото: РТРС
УКЦ СрпскеФото: РТРС

Љекарски тим из Српске требало би да утврди какво је здравствено стање генерала Младића и предложи адекватну терапију.

За његову породицу ово ће, кажу, бити веома значајно, између осталог и због тога што ће љекари са генералом комуницирати на матерњем језику.

Кардиолог, неуролог, психијатар - дио су тима који са генералним директором УКЦ-а Владом Ђајићем путује у Хаг. Налази и терапије у коју су до сада имали увид, кажу, показују врло озбиљна обољења.

- Видјели смо да највећи проблем има са срцем и обољењом мозга и зато ћемо се више оријентисати на тај проблем, али и обавити комплетан преглед - каже Ђајић.

Младиће син Дарко каже да је за породицу и генерала ова посјета веома важна јер ће се обавити на матерњем језику генерала што му је истичу и била велика жеља.

- Велика је разлика да ли је то на матерњем језику или је уз помоћ преводиоца. Испостави се некад да и најдобронамјернији преводиоци не могу код неких прегледа интерпретирати тачно да би страни љекар могао да утврди праву слику - каже Дарко Младић.

По правилима Трибунала, улазак у Хаг ће бити могућ само љекарима. Породица неће моћи присуствовати и због тога, кажу, велику наду и повјерење улажу у љекаре УКЦ-а.

Дарко Младић каже да је његов отац у тешком здравственом стању. Додаје да значајних промјена нема од када му је 8. јануара уграђен пејсмејкер, који за његово срце може да буде потецијална опасност.

- Ми нисмо до краја добили сву документацију везано за те операције које је он имао и шта се дешава са њим у посљедњих неколиком мјесеци.Надамо се да ће љекари од сада имати увид у то - каже Дарко.

Подјсећамо, љекари УКЦ-а Српске и раније су одлазили у Хаг да би обавили здравствене прегледе, као што је то било у случају Стојана Жупљанина и Миће Станишића.