latinica  ћирилица
18/02/2024 |  19:30 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Република Српска и Бјелорусија успостављају већу сарадњу (ФОТО/ВИДЕО)

Република Српска и Бјелорусија успостављају већу сарадњу. То је данас потврђено у Минску гдје је делегација коју предводи предсједник Милорад Додик који истакао важност што Српска није увела санкције Бјелорусији. Потписан је споразум о сарадњи у области здравства, договорена је набавка нових електричних аутобуса и опрема за пољопривреднике.
Додик у посјети Холдинг компанији Белкомунмаш у Минску - Фото: РТРС
Додик у посјети Холдинг компанији Белкомунмаш у МинскуФото: РТРС

Посјета делегације Републике Српске Бјелорусији има за циљ успостављање боље сарадње у многим областима и на обострану корист. Доброј сарадњи званичне Бањалуке и Минска допринијело је и противљење Српске да БиХ уведе санкције Бјелорусији. Упркос санкцијама Запада видљив је напредак Бјелорусије, каже предсједник Додик.

- Желим да кажем да је Бјелорусија неоправдано од стране западних земаља третирана и санкционисана. И да ми у Републици Српској која је у саставу БиХ није дозволила да БиХ формално уведе санкције Бјелорусији. Заиста, када дођете овдје видите да је ово једна уређена, сређена земља, која добро функционише - рекао је Додик.

Током посјете државној институцији Мински научни практични центар за хирургију, трансплантацију и хематологију потписан је споразум о сарадњи Министарства здравља Српске и Комитета за здравље Бјелорусије.

Ресорни мистар Ален Шеранић, који је потписао споразум најавио је побољшање сарадње у области трансплантације, али и едукације здравствених радника из Српске.

- Ми већ имамо контакте и исуства. 21 пацијент из Републике Српске је успјешно овдје оперисан. Извршене су трансплатације разних органа. Још 28 пацијената чека да дође овдје и да буде третиран овим заиста третманом који, као што сте могли да чујете, је један од најбољих на свијету - рекао је Додик.

На саобраћајницама Српске ускоро би требало да се нађу и електрични аутобуси бјелоруске производње.

Ово је договорено током обиласка холдинг компаније Белком-мунмаш, која се бави производњом транспортних возила, аутобуса и трамваја.

- Ми ћемо с њима направити неке договоре везано за набавку ових еколошких аутобуса гдје ћемо покушати да у градовима Републике Српске донирамо од стране предсједника Републике и Владе како би се они користили за превоз ученика према овим здравственим установама и студенти наравно. Видјећемо, креираћемо тај пројекат - поручио је Додик.

Интензивирана је и сарадња у области пољопривреде. Делегација ће током боравка у Бјелорусији посјетити и фабрику "Беларус", познату по производњи трактора. А о посјети делегације Републике Српске Бјелорусији, извјештава и БелТа, тамошња државна национална новинска агенција.

БелТа пише о развоју билатералних трговинских односа, повећању сарадње у области индустрије, здравства, науке и образовања, а у први план стављају сутрашњи састанак предсједника Додика и Александра Лукашенка .