latinica  ћирилица
18/02/2024 |  18:52 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Због лоше године и мале откупне цијене, многи малинари уништавају засаде (ВИДЕО)

Произвођачи јагодичастог воћа, посебно малина и купина, памтиће 2023. годину као изузетно лошу када је ријеч о цијени и количини рода. Многи кажу да зараде уопште није било због чега уништавају засаде. Министарство пољопривреде исплатило је премије од 25 фенинга за килограм произведене малине како би ублажило посљедице лоше године.
Берба малина - Фото: РТРС
Берба малинаФото: РТРС

Уништавање засада малина, на жалост, биле су јесенас честе слике у малињацима Средњег Подриња. Многи су одлучили да одустану од узгајања јер, како кажу, од производње овог воћа не могу да живе. Многима није исплаћен новац за прошлогодишњи род, а међу њима је Верица Милетић, произвођач малина из Братунца, која је наплатила само пола урода.

Да би се произвео килограм малина, према анализама агронома, потребно је уложити 3,8 марака. Произвођач Раде Обрадовић каже да чињеница да се за прошлогодишњи род исплаћивало око три марке за килограм довољно говори о ситуацији у овој области.

Подручје Скелана традиционално произведе 200 до 300 тона малина. Један од највећих произвођача је Милан Ђукић који поздравља интервенцију Министарства пољопривреде да се исплати 25 фенинга премије по килограму.

- Тако би држава и требала да реагује, да има неку резерву у буџету како би помогла произвођачима кад су те тешке године ... - истиче Ђукић.

Позитивне најаве, када је ријеч о овогодишњој сезони, стижу из Србије. У ариљском крају договорена је почетна цијена од 350 динара, односно око 5,5 марака.

- То би била добра цијена. Усупротном ће бити почетак краја - наглашава Иван Стојановић из Удружења малинара општине Милићи.

На подручју Средњег Подриња годишње се произведе око 2.000 тона јагодичастог воћа, прије свега купина и малина. Процјена је да је за око 800 домаћинстава зарада од малинарства главни извор прихода.