latinica  ћирилица
17/02/2024 |  11:39 ⇒ 14:54 | Аутор: РТРС

Упркос високим цијенама потражња за становима у Српској и даље расте (ВИДЕО)

Упркос прогнозама с почетка прошле године није дошло до смањења потражње, нити пада цијена станова у Српској. Напротив, раст цијена некретнина пратила је већа продаја. Подаци Завода за статистику Републике Српске показују да су у задњем кварталу прошле године продата 1.293 нова стана, што је скоро стопостотно повећање у односу на годину раније. У Бијељини су прошле године продата 373 стана, чија је просјечна цијена од почетка до краја године порасла за око 300 марака по квадратном метру.
Бијељина - изградња станова - Фото: РТРС
Бијељина - изградња становаФото: РТРС

Мада је садашња просјечна цијена од 2.134 марке по квадратном метру скоро недостижна када се упореди са просјечним платама грађана, станови се и даље граде и продају несмањеним темпом.

Због пораста трошкова градње и цијене готових станова прошле године се очекивало да ће бити смањена њихова продаја, али се то није догодило. Напротив, у Бијељини су продата 373 нова стана.

Весна Пантић купила је стан прије више од једне деценије, а сада, каже, не би могла.

- Станови нису доступни никоме, а младима поготово. Цијене су све веће, а камате на кредите вјероватно су скупље тако да је сад лошија ситуација у односу на прије десетак година  - додаје Пантићева.

Да је потражња ипак велика, потврђују и у грађевинским предузећима.

 - Купци су, да кажем сви, млади брачни парови који купују станове путем кредита, затим у великом порасту је и потражња од наших људи који живе у иностранству. У прошлој години смо имали доста купаца из Њемачке, Аустрије, Швајцарске, па чак Америке и Канаде  - каже Драгана Гајић из предузећа Техника инжењеринг.

Промет станова, поготово нових, не стаје, нити се уопште осјећа пад потражње због повећања цијена, кажу и у агенцијама за промет некретнинама. Највише се купују мањи станови, до 50 квадратних метара и то у фази изградње.

У односу на цијене станова, нешто је повољнија куповина кућа, које нуде и друге предности за живот, па их често бирају породице са малом дјецом.

Без обзира на стална поскупљења потражња за некретнинама, посебно становима у Српској и даље расте, а податак потврђује да су прошле године издате грађевинске дозволе за нових 6.269 станова.