latinica  ћирилица
16/02/2024 |  18:30 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Осцилације у кретању цијена нафтних деривата (ВИДЕО)

Цијене нафте на свјетском тржишту у благом су паду, након што је Међународна агенција за енергију указала на слабију потражњу.
Бензинска пумпа - Фото: РТРС
Бензинска пумпаФото: РТРС

Економски показатељи на домаћем тржишту показују да је од почетка године примјетан раст осцилација у кретању цијена нафтних деривата.

Цијене дизела у Бањалуци од почетка године веће су од 10 до 15 пфенига, за разлику од осталих градова у којима су цијене остале непромјењене па чак и ниже од просјечних.

За мјесец и по цијене нафтних деривата повећаване су и смањиване неколико пута.

Од првобитне 2, 59 по литри па до садашње 2, 69, гориво је у просјеку скупље за десет пфенига.

Грађани кажу, због честих промјена у цијенама на њих пажњу више и не обраћају, сипају колико имају новца.

Разлику примјећују дистрибутери кажу, поготово ону у набавци.

Цијена барела нафте од почетка године порасла је за 15 одсто, што је утицало и на рафинеријску цијену, која је порасла за 19 пфенига.

Ипак истичу цијене у продаји су још увијек испод дозвољене марже.

У односу на Бањалуку, у Приједору цијене дизела су доста ниже.

Дистрибутери то правдају понудом и тражњом, али и бројем становника што свакако утиче на формирање цијена на тржишту.

Геостратешке промјене на свјетском тржишту диктирају свјетска кретања, што се одражава и на домаће тржиште истичу економисти. Резерве нафте полако се исцрпљују, што ствара отежану прогнозу за наредни период.

- Немамо квантитет, немамо квалитет и немамо толику куповну моћ да обезбиједимо веће количине за ниже цијене и зависимо од дневне производње рафинерија у окружењу - навео је Александар Љубоја, економиста.

У мјесечном извјештају о нафтном тржишту Међународне агенције за енергију наводи се да глобална потражња за нафтом губи на замаху због чега је агенција смањила своја предвиђања за ову годину са 1,24 милиона барела дневно на 1,22 милиона барела.