latinica  ћирилица
16/02/2024 |  18:10 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

У Требињу почела прољећна сјетва захваљујући повољним временским условима (ВИДЕО)

На југу Републике Српске, захваљујући повољним временским условима, крајем јануара и почетком фебруара, почела је припрема земљишта и садња поврћа.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Ријеч је углавном о мањим обрадивим површинама, за властите потребе. Сјеменског и другог репроматеријала има довољно, изузев одређених сорти кромпира. Већ је сигурно да га неће бити довољно ни у БиХ.

Запело је у увозу сорти кромпира, углавном из Холандије које су се показале као најповољније за јужнохерцеговачке климатске услове.

Минималне количине стигле су у јануару, и одмах су распродате.

Пољопривредници, који парцеле обрађују на већим надморским висинама, надају се новим испорукама.

- Постоје алтернативне сорте, људи нису покушавали, они нама кажу какве су карактеристике. Трговци кажу да и оно што стигне у БиХ, осим што су цијене повећане и до 50 одсто, није добро распоређено или добављачи усмјеравају у друге регионе - каже инжењер пољопривреде из Требиња, Младен Косјерина.

За садњу је, кажу агрономи, још рано.

- Ово лијепо вријеме у задњој седмици јануара је извукло људе, кренули су у обраду, а ја сматрам да је рано садити кромпир - рекао је инжењер пољопривреде Драган Буквић.

За разлику од сјеменског материјала, цијене минералних ђубрива драстично су мање у односу на претходне двије-три године.

- Цијене минералних ђубрива су дупло јефтиније него прошле, врећа КАНа била 60 марака, сада 23 марке - додаје Александар Берак из једне пољопривредне апотеке у Требињу. 

Без обзира да ли производе за тржише или за властите потребе, агрономи пољопривредницима препоручују да садњу ускладе са устаљеним календаром сјетве.