latinica  ћирилица
16/02/2024 |  10:43 ⇒ 12:07 | Аутор: РТРС

Требиње: Завршне припреме за Пети самит енергетике - очекује се рекордан број учесника

Припреме за пети самит енергетике који ће бити одржан у Требињу од 20. до 22. марта улазе у завршну фазу. Очекује се учешће око хиљаду представника енергетских компанија, јавних и приватних предузећа, пружаоца услуга у области енергетике, те представника ресорних министарстава и других владиних тијела земаља региона.
Самит енергетике Требиње - Фото: Уступљена фотографија
Самит енергетике ТребињеФото: Уступљена фотографија

- Ми већ сада имамо завршене све послове у дјелокругу програмског одбора и усвојену агенду која ће у наредних седам дана бити званично објављена на сајту Самита енергетике, гдје ће бити наведени и сви учесници Самита. Ове године, када Самит енергетике обиљежава мали јубилеј, пету годину постојања, имаћемо још већи број и учесника и спонзора, него до сада, што нас посебно радује. То је потврда да је СЕТ израстао у један од најреспектабилнијих догађаја ове врсте у области енегретике у региону, који окупља најеминентније стручњаке и представнике свих релевантних компанија из ове области - казао је директор СЕТ-а Александар Бранковић.

Пети самит енергетике оржава се под слоганом "Енергетска повезаност западног Балкана", а осим ове теме, током три дана, на седам одвојених панела и три разговора "један на један" чуће се мишљења стручњака из области "зелене" енрегије, обновљивих извора, преносних система, производње и тржишта енергије.

- Транзиција енергетике нам је увијек у првом плану али ту су и теме које се тичу проширења капацитета електро-енергетских мрежа, увођење обновљивих извора енергије у мрежу, трговање енергијом овдје у региону и неке теме које су важне за оне мале прозвођаче енергије, којих је све више, а то је како одржавати властите соларне електране и како управљати њима - казао је Бранковић.

Осим размјене мишљења и идеја о значајним и важним темама из области енергетике, очекује се да се током Самита у Требињу склопе важни уговори, и остваре важни контакти и нова пословна партнерства.

- Самит израста у праву пословну конференцију гдје многе компаније које долазе у Требињу ту остваре прве разговоре и договоре, а има и реализованих уговора што нас посебно радује, и то што се људи нама стално враћају - казао је Александар Бранковић.

Он је истакао да је Самит енергетике у Требињу већ сада сигурно међу пет оваквих догађаја у Европи. Да је то тако, доказује из године у годину све већи број учесника .

- И ове године ће сигурно тако бити, смјештајни капацитети су већ прилично попуњени током трајања Самита. Већ сада имамо пријављено преко 300 учесника, а до Самита је још мјесец дана. Сигурно да ћемо премашити број од 700 или 800 учесника који је био прошле године - додаје Бранковић.

Генерални спонзор Самита је "Елнос групе" из Бањлуке, а покровитељи Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, Министарство енергетике и рударства и Министарство привреде и предузетништва у Влади Републике Српске.