latinica  ћирилица
22/01/2024 |  13:17 ⇒ 16:10 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Очекујемо хитне реакције на најаве ретроградне коалиције "СДфА за БиХ" (ВИДЕО)

Договор кључних политичких фактора у БиХ, представника два равноправна ентитета, са свим њиховим грађанима и три равноправна конститутивна народа од огромног је значаја, рекао је Радован Ковачевић, делегат у Клубу српског народа у Дому народа ПСБиХ.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Показали смо да постоји могућност, капацитет и воља да ријешавамо кључне проблеме у БиХ. Видимо да постоји најава делегата у Клубу бошњачког народа у Дому народа из СДА и Демократке фронте Жељка Комшића, те странке за БиХ Хариса Силајџића, коју можемо назвати ретроградном коалицијом" СДфА за БиХ", да ће да руше кворум и онемогућују рад Дома наорда како би онемогућили реализацију таквог договора, гдје се мисли на измјене Изборног закона и гдје се говори о реформи Уставног суда БиХ да дочекамо одлазак страних судија из БиХ - поручио је Ковачевић. 

Ковачевић је истакао у складу са оним на шта смо навикли у БиХ, да очекујемо хитну реакцију из Делегације ЕУ у БиХ, али и оних који исто тако осуђују било какве најаве.

- Ту мислимо на амбасаде САД, Велике Британије, и свих оних других којима је као и нама јако стало до демократије.  Јако је лоша порука да они који су навикли да се ствари уређују у БиХ само на начин да странци намећу ријешења која одговорају само Бошњацима, која су само по вољи Бошњака и којима се гради БиХ само за Бошњаке, да ће такви да руше сваки договор да би задржали постојеће стање - истакао је Ковачевић.

Ковачевић је подсјетио да је од оснивања Дома норода БиХ, заштита виталног националног интереса кориштена укупно 16 пута.

- Нула пута су га искористили Срби, само два пута тај механизам искористили су Хрвати, а Бошњаци чак 14 пута, а они највише говоре о такозваној "грађанској држави" и укидањима тих механизама заштите колективног идентитета. То нам показује да је то све шупља прича, и да се гради БиХ по њиховој вољи, али то сигурно неће проћи - рекао је Ковачевић.