latinica  ћирилица
18/01/2024 |  08:40 ⇒ 12:10 | Аутор: РТРС

Божовић: Кецмановић да врати или да му се узме одликовање

Предсједник Општинског одбора СДС-а Источна Илиџа Маринко Божовић упутио је Асоцијацији "Ствараоци Републике Српске", Сенату Републике Српске и Борачкој организацији Републике Српске отворено писмо у којем је упутио низ критика поводом одликовања Ненада Кецмановића Орденом заставе са златним вијенцем поводом Дана Републике Српске - 9. јануара.
Маринко Божовић - Фото: РТРС
Маринко БожовићФото: РТРС

- Прославили смо Дан Републике Српске, 9. јануар, како је ко могао и осјећао, у зависности од тога на који начин воли Републику Српску, искрено и патриотски или из користољубља. Додијелила су се и одликовања. Некима. Другима којима су требала - нису. Увијек је то тако са признањима. Али овај пут, а како то наши властодршци у посљедње вријеме све чешће раде, свим Србима са ове и оне стране Дрине гурнули су прст у око избором одликованих. Част и хвала онима који су задужили, достојно представљали и поносно истицали Републику Српску, те су за то одликовани ове или претходних година. Свако признање за вас је мало - навео је Божовић у отвореном писму.

Шта са одликовањем Ненада Кецмановића, пита Божовић, професора емеритуса Факултета политичких наука из Бањалуке, чију академску каријеру поштујем, али он одликовање није добио за академска постигнућа?

- Како објаснити чињеницу да онај који би, евентуално, признање и одликовање могао добити тек када се и посљедњи заслужни Србин одликује, а можда ни тада, добија то признање прије многих заслужних? - каже Божовић.

Сматра да Кецмановић мора вратити Орден заставе са златним вијенцем или да му се  мора одузети Орден.

- Часно је. За историју је. Од Асоцијације "Ствараоци Републике Српске", Сената и Борачке организације Републике Српске тражим да се изјасне о овој иницијативи - каже се у отвореном писму Божовића.