latinica  ћирилица
12/12/2023 |  14:31 ⇒ 21:34 | Аутор: РТРС

Вишковић: Предложено седам структурних економских реформи (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић позвао је данас посланике у Народној скупштини да гласају за Приједлог економских реформи Српске за период 2024–2026. године, по хитном поступку, који подразумијева седам структурних реформи са 17 реформских мјера.
Радован Вишковић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Радован ВишковићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Вишковић је навео да су структурне реформе организоване у три области, и то конкурентност, одрживост и отпорност, те људски капитал и социјалне политике.

Премијер Српске је навео да су Приједлогом предложене структурне реформе: унапређење конкурентности привреде у оквиру подршке технолошком развоју и јачању ланаца вриједности и снабдијевања, те повећање ефикасности пословања јавних предузећа и њихово реструктурисање.

- Структурна реформа унапређење конкурентности привреде кроз подршку технолошком развоју и јачању ланаца вриједности и снабдијевања адресира знатан број изазова и препрека привредном расту и конкурентности у Српској. Њен садржај фокусиран је на три области дефинисане кроз шест реформских мјера - рекао је Вишковић у Народној скупштини, образлажући Приједлог програма економских реформи Републике Српске за период 2024-2026. године по хитном поступку.

Вишковић је истакао да је Програмом економских реформи Српске предложена и енергетска транзиција, те убрзана дигитална трансформација, као и модернизација и обнова транспортне инфраструктуре у складу са циљевима Зелене агенде.

- Мјера подразумијева изградњу и реконструкцију путне инфраструктуре која ће омогућити да сви наши дијелови Републике Српске буду повезани на безбједан начин - рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, предложено је и повећање запошљавања побољшањем усклађености образовања и развоја практичних знања и вјештина на тржишту рада.

- То је један од приоритета на којем радимо заједно са нашом пословном заједницом, а то су унапређење обуке и остали програми и активности политике запошљавања за све категорије незапослених. План је да практичном обуком на крају школовања имамо дјецу спремну за тржиште рада - рекао је Вишковић.

Вишковић је навео да је предложено и унапређење квалитета и ефикасности институционалних механизама за пружање услуга социјалне и здравствене заштите.

- Ићи ће кроз двије реформске мјере: унапређење социјалне и дјечије заштите уз одговарајућу информациону подршку и квалитет пружања услуга корисницима, и квалитетније и доступније услуге здравствене заштите - навео је Вишковић.

Говорећи о текућим економских кретањима, Вишковић је истакао да се очекује да реални раст БДП-а у Српској у 2023. години буде око 1,5 одсто.

Предсједник Владе Српске је рекао да су у периоду 2024-2026. године пројектоване стопе привредног раста, и то три одсто за 2024. годину, 2,2 одсто за 2025. годину и 1,8 одсто за 2026. годину.

- Тржиште рада је стабилно упркос изазовима у претходном периоду, остварује позитивне резултате, биљежи константан раст броја запослених и смањење броја незапослених - навео је Вишковић.

Он је рекао да је закључно са 30. септембром у Републици Српској 290.745 запослених, што је рекордна запосленост.

- У октобру просјечна нето плата је 1.290 КМ и за 12,8 одсто је већа од просјечне нето плате у 2022. години - рекао је Вишковић.

Премијер Српске је истакао да очекује значајне бенефите и од нове фискализације у Републици Српској.

- У складу са Програмом рада Владе Републике Српске, а на основу смјерница Европске комисије за програме економских реформи 2024‒2026. године земаља кандидата и потенцијалних кандидата, Влада је израдила Приједлог програма економских реформи за период 2024-2026. године, по хитном поступку - рекао је Вишковић.