latinica  ћирилица
11/12/2023 |  21:17 ⇒ 12/12/2023 | 07:11 | Аутор: РТРС

Други угао: Рудно благо на Мајевици - прилика или опасност? (ВИДЕО)

Планина Мајевица лежи на сировинама будућности. Највише има магнезијума, калијума, литијума и борона. Након три године, швајцарска компанија "Аркоре" завршила је сва истраживања за откривање налазишта минералних сировина. Ријеч је о важном налазишту на европском тлу.
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

Стручњаци сматрају да лежиште може довести до привредног развоја.

- Капацитет нашег лежишта са 1,5 милиона тона говори да спадамо у веома интересантна лежишта у овом дијелу свијета. И наш капацитет на дуги рок ће омогућити одрживо снабдијевање ЕУ са овом врстом минералне сировине - изјавио је директор "Аркор АГ" Владимир Рудић у емисији Други угао.

Он подсјећа да је ова фирма, којом руководи, извела детаљна геолошка истраживања у пуном капацитету.

Магнезијум, као предводник минерала, даје значај овом пројкекту, каже Рудић и додаје да је магнезијум суда око нас, као и да финкције у људском организму раде уз помоћ овог минерала.

 - Привредни развој једног друштва директно зависи од високоинтезивних производњи који су високопрофитабилне. Једна од њих је рударска производња. На једно радно мјесто прати четири до седам радних мјеста - истакао је Владимир Малбашић, професор Рударског факултета у Приједор.

Нагласио је да су геолошка истраживања први корак ка проналсаку рудних налазишта.

- Република Српска уколико се покаже да има потенцијал из неке области свакако треба искористити уз обавезно поштовање законске регулативе, норми из области животне средине. Инвеститор је до сада показао озбиљност - поручио је Цвјетко Сандић, замјеник директора Геолошког завода Републике Српске.

Бивши научни сарадник на Унивезитету Британске Колумбије у Ванкуверу Александар Мишковић навео је да је процес до отварања рудног комлекса је строго контролисан од стране државних тијела.

- Све се обавња по формама које су признате по највишим међународним стандардима - истакао је Мишковић.