latinica  ћирилица
11/12/2023 |  16:29 ⇒ 17:02 | Аутор: СРНА

Орашанин: У програму економских реформи уважени захтјеви Европске комисије

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Мирјана Орашанин рекла је да се Влада Српске у програму економских реформи за период 2024-2026. године опредијелила за европске интеграције и уважила све оно што захтијева Европска комисија.
Мирјана Орашанин (Фото: Фејсбук/Mirjana Orasanin) -
Мирјана Орашанин (Фото: Фејсбук/Mirjana Orasanin)

- У овом документу је наведено пет програмских стубова, а то су пет кључних проблема Републике Српске - економски раст, дигитализација, реформа јавних предузећа, здравствена и социјална политика и демографска обнова Српске - рекла је Орашанин на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Говорећи о буџету за наредну годину, Орашанин је оцијенила да ће он имати "неизвјесне приходе, али врло сигурне расходе".

- Највећи приход очекује се од индиректних пореза - двије милијарде и осам милиона КМ и они су неизвјесни јер зависе првенствено од крајње потрошње, а она од много фактора. Већ су најављене промјене Закона о ПДВ-у, што ће смањити приходе по овом основу - рекла је Орашанин и додала да се очекују приходи од доприноса од скоро 1,5 милијарду КМ.

Она је оцијенила да је пензиони систем "све већи терет буџету Српске, јер се повећава број пензионера, а све је мање радне снаге и уплатиоца доприноса".