latinica  ћирилица
11/12/2023 |  15:45 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Акција "Токио": На Јахорини ухапшен један од најтраженијих бјегунаца у Европи (ФОТО/ВИДЕО)

На Јахорини је данас ухапшен Младен Самарџија, један од највећих бегунаца у Европи.
Хапшење - Фото: РТРС
ХапшењеФото: РТРС

Из МУП-а Републике Српске саопштено је да су полицијски службеници Управе за организовани и тешки криминалитет Министарства унутрашњих послова Републике Српске под надзором Тужилаштва БиХ на подручју Источног Сарајева у оквиру акције "Токио" лишили слободе члана организоване криминалне групе М.С. који се у претходном периоду бавио препродајом опојне дроге кокаин.

Из МУП-а Српске наводе да је М.С. држављанин Словеније и БиХ и да је за њим расписана Интерполова потјерница Словеније за кривично дјело неовлаштена производња и промет опојних дрога.

- У оквиру истраге Управе за организовани и тешки криминалитет која је трајала дужи временски период под надзором Тужилаштва БиХ, утврђено је да је лице М.С. наставило да након бјекства у БиХ (чији је држављанин) руководи организованом криминалном групом која се бави међународном трговином опојним дрогама на подручју Европске уније, БиХ, Републике Србије и Републике Црне Горе, те је самом истрагом документован превоз и продаја преко 40 килограма опојне дроге кокаин и пола килограма опојне дроге хероин - наводи се у саопштењу МУП-а Српске.

У акцији "Токио" са припадницима Управе за организовани и тешки криминалитет учествују и полицијски службеници Полицијске управе Источно Сарајево, Специјалне антитетрористичке јединице МУП-а и уз подрушку Еуропола, а до сада је одузет један килограм опојне дроге кокаин, 8.000 КМ, 122.580 евра, четири пиштоља, лаптоп, више мобилних телефона, мања количина марихуане, 20 комада метака калибра 9x19 mm и више возила, наводи се у саопштењу

Лице лишено слободе ће након криминалистичке обраде бити предато поступајућем тужиоцу Тужилаштва БиХ, а против њега биће поднесен извјештај о учињеним кривичним дјелима.

Фото: eumostwanted.eu/samardzija-mladen - screenshot

Самарџија већ дуже вријеме налазио у бјекству од словеначког правосуђа будући да је за њим расписана потјерница због умијешаности у организовани криминал.

Потјерница је доступна на сајту полиције Словеније, а налази се и на листи 50 најтраженији бјегунаца Европске уније на страници eumostwanted.eu. Потражује се због избјегавања доласка на суд пред којим се против њега води поступак за организовани криминал и трговину наркотицима.

Позивајући се на документе из истраге, словеначки медији су наводили да је Самарџија важио за добављача хероина који је у августу 2020. био мета прикривених истражилаца словеначке полиције. Како је објављено, тајни агенти су од Самарџијиних курира куповали хероин, а на кесицама су откривени и његови отисци прстију.

Иначе, Самарџија је и прошле године хапшен на Палама када му је у возилу пронађено 58.400 евра у кешу и четири мобилна телефона који су заједно са аутомобилом привремено одузети. И тада је било познато да се ради о једном од најтраженијих бјегунаца, али је пуштен на слободу јер га од изручења Словенији штити двојно држављанство.

Такође, Самарџија се у медијима помињао и као кум вође "Шкаљарског клана" Јована Вукотића који је убијен у Турској.