latinica  ћирилица
11/12/2023 |  10:16 ⇒ 10:20 | Аутор: СРНА

Раковић: Ратнохушкачке изјаве имама Хоџића у складу са политиком Исламске заједнице БиХ

Ратнохушкачке изјаве из Исламске заједнице БиХ, попут недавне имама Харуна Хоџића на вјерском предавању код Зенице, у складу су са политиком коју је Исламска заједница БиХ, као крило СДА водила током протеклих деценија, рекао је историчар Александар Раковић.
Александар Раковић - Фото: РТРС
Александар РаковићФото: РТРС

Он истиче да је Исламска заједница БиХ почетком деведесетих година прошлог вијека била једно од крила Странке демократске акције /СДА/ која је разбијала Југославију и изазвала грађански рат у Југославији.

С тим у вези, како наводи Раковић, овакве ратнохушкачке изјаве нису ништа ново јер у тој структури постоји традиција дуга 30 година, која његује идеолошка схватања ратовања у исламу.

Ово је сасвим очекивано, с времена на време се појави у јавности, али најчешће ми ни не знамо шта се говори по џамијама, а у сваком случају у складу је са политиком коју је Исламска заједница БиХ, као једно крило СДА, водила током претходних деценија - каже Раковић.

Он напомиње да је онима који се баве овим питањем то све познато, али се јавност "увијек некако усталаса када то дође у медије".

Имам Харун Хоџић, бивши припадник злогласне 7. муслиманске бригаде, рекао је недавно на вјерском предавању у Немили код Зенице да свако дијете треба научити да користи оружје, а од сваке ловачке секције направити формацију која се спремна да се брани.

Хоџић је рекао како од стрељачких клубова треба направити војску и свако дијете обучити да се бави стрељаштвом, као и да у ловачка удружења треба довести пензионисане, демобилисане припаднике Армије БиХ.

У саставу злогласне 7. муслиманске бригаде тзв. Армије БиХ били су муџахедини који су починили стравичне злочине над српским народом и ратним заробљеницима у Возући и на Озрену.