latinica  ћирилица
11/12/2023 |  09:09 ⇒ 09:53 | Аутор: СРНА

Ђурагић: Српска је кредибилан партнер Бриселу

Шеф Представништва Републике Српске у Бриселу Марио Ђурагић изјавио је Срни да је Српска кредибилан партнер ЕУ, али да није реално очекивати значајније промјене односа Брисела према Републици Српској.
Марио Ђурагић - Фото: РТРС
Марио ЂурагићФото: РТРС

Ђурагић је рекао да је Представништво, као и ранијих година било и биће сервис институцијама Републике Српске у Бриселу и њеним представницима.

Он је истакао да је Представништво радило и радиће на представљању Републике Српске као кредибилног партнера у политичким и економским процесима, као и другим облицима међународне сарадње.

- У том смислу све активности су једнако важне и не бих давао приоритет једних над другим - нагласио је Ђурагић.

Говорећи о односу Брисела према Српској, он је навео да постоје одређени услови који се постављају пред Србе.

- Врло је просто. Притисак на Србе и Републику Српску од Запада и самим тим и Брисела би се могао смањити чим се одлучимо да уведемо санкције Русији, признамо Косово и Метохију као независну државу, преузмемо на себе сву кривицу за ратове деведесетих година прошлог вијека на простору бивше Југославије, пристанемо на централизацију БиХ и спроведемо још пар захтјева који ће се појавити успут. Да ли ви знате некога ко је спреман то урадити и да ли би држављани Републике Српске то прихватили? - упитао је Ђурагић.

До тада, навео је Ђурагић, није реално очекивати значајније промјене у односу према Републици Српској.