latinica  ћирилица
09/12/2023 |  10:53 | Аутор: СРНА

Сладоје: За Калиновик 2023. година успјешна, наставак пројеката у новој години

Општина Калиновик успјешно завршава ову годину, сви пројекти који нису реализовани или су у завршној фази биће завршени наредне године, укључујући и калиновачку кућу која је одлична могућност да се увеже пољопривреда са туризмом, изјавио је начелник Радомир Сладоје.
Калиновик - Фото: РТРС
КалиновикФото: РТРС

- Успјешно је завршена ова буџетска година без било каквих дуговања. Можда смо могли завршити још неколико пројеката, али смо били мало бојажљиви у овој тешкој години због смањења ПДВ-а тако да смо оставили та средства за идућу годину у пар пројеката - навео је Сладоје.

ТУРИЗАМ - РАЗВОЈНА ШАНСА

Када је ријеч о развоју туризма, Сладоје је истакао да се чека постављање Калиновачке куће. За овај пројекат каже да је одлична могућност да се увеже пољопривреда са туризмом, односно да се омогући продаја домаћих пољопривредних производа.

- То нисмо успјели да завршимо у року јер је тешко било пронаћи добављача. Пронашли смо добављача и направили смо тендер. Почетком прољећа ће бити завршена - рекао је он.

Говорећи о реализацији туристичког комплекса на Зеленгори којим је предвиђена изградња викенд-насеља, хотела, мотела и разних спортско-рекреативних садржаја, Сладоје је навео да би идуће године овај пројекат требало да добије изглед како је то замишљено.

Он је потврдио да је почела изградња водоводне и канализационе мреже, те да је договорен почетак изградње путева и електрификација према Зеленгори.

- Нешто се мало мијењало и ту смо изгубили четири-пет мјесеци, али смо дошли до коначног рјешења како ће се завршити електрификација. Туристички комплекс Зеленгора би идуће године требао да личи на оно што смо замислили и ове године припремамо нове локације, а имамо и завршених већ неколико викендица - прецизирао је Сладоје.

Он је нагласио да је једноставно ријеч о пројекту који се не завршава за годину двије, али би у 2024. години реализација требало да видно напредује.

- Очекује се да би буџет за идућу години могао да буде више од шест милиона КМ - рекао је Сладоје, те напоменуо да се до маја 2024. године очекује и заврштак пројекта Хидроцентрале у Улогу.

БРИГА О СТАРИМ И ПРОНАТАЛИТЕТНА ПОЛИТИКА

Начелник Калиновика је истакао да се ова локална заједница брине о најстаријој популацији, нагласивши да су обезбиједили сву помоћ пензионерима у огреву за 80 породица.

- Помажемо Старачки дом који смо направили прије четири године - рекао је Сладоје, те навео да се овој установи помаже из буџета ове локалне заједнице.

Говорећи о пронаталитетној политици општине Калиновик, Сладоје је истакао да ова локална заједница за рођење дјетета обезбјеђује 1.000 КМ.

- За упис у први разред основне школе општина Калиновик обезбијеђује 2.000 КМ. Такође дајемо 1.000 КМ за упис у средњу школу. Наравно ту су и стипендије - рекао је Сладоје и додао да су студентима са подручја ове локалне заједнице обезбијеђене стипендије од 150 КМ.

Стипендије од 100 КМ дају и студентима који обнављају једну годину, а 10 средњошколаца добија по 70 КМ.

ЗНАЧАЈНИ ПОДСТИЦАЈИ У ПОЉОПРИВРЕДИ

Говорећи о подстицајима пољопривреди, Сладоје је навео да су они били најзначајнији у овој години и да је реализована куповина 200 товљених прасади што се показало као до сада највећа помоћ и субвенција.

- Општина је обезбиједила и 25 пластеника. Ово је прва година да смо почели да дајемо пластенике - рекао је Сладоје.

Општина Калиновик је као подстицај пољопривредним произвођачима са подручја ове локалне заједнице дала 3.000 кока носиља.

- Када је ријеч о откупу млијека, подстицај је остао исти 0,15 пфенинга. Ријеч је о највећем подстицају у Републици Српској. У нашем буџету укупно то изађе 60.000 КМ - нагласио је Сладоје за Срну.

ДОМ ЗДРАВЉА ПРЕШАО НА ТЕРЕЗОРСКО ПОСЛОВАЊЕ

Општина редовно сервисира обавезе Центра за социјални рад, а када је ријеч о незапосленим демобилисаним борцима, онима који су на Бироу за запошљавања бар три или четири пута годишње обезбиједи одређена средства.

Редовно помажу комунална предузећа, а издвајају и за Дом здравља, која је 2023. прешла на трезорско пословање.

- Ми смо међу првим од 20 домова здравља који на трезорском плаћању. Влада Републике Српске нам је помогла јер су измирили дуговања која су раније била. Ова година је позитивно прошла - истакао је Сладоје.

Општина Калиновик редовно измирује све обавезе према буџетским корисницима, тако да су они у могућности да испоштују своје обавезе према радницима и добављачима.

- Општина Калиновик редовно одржава сеоске путеве како љети тако и у зимским условима. Недавно смо асфалтирали путеве у три села. Ријеч је о асфалтирању око 1.600 метара - рекао је Сладоје.