latinica  ћирилица
06/12/2023 |  13:24 ⇒ 14:51 | Аутор: РТРС

Промовисана поштанска марка "25 година постојања КМ"

У Бањалуци је данас представљена поштанска марка "25 година постојања КМ", које су издале Поште Српске заједно са Централном банком БиХ.
Бањалука - промовисана поштанска марка - Фото: СРНА
Бањалука - промовисана поштанска маркаФото: СРНА

Директор Главне банке Републике Српске Централне банке БиХ Зоран Бабић рекао је да је КМ пуштена у оптицај непуну годину дана након почетка рада Централне банке БиХ, те нагласио да је свих 25 година очувана њена стабилност.

- То је урађено кроз стабилан курс у складу са монетарном политиком Централне банке БиХ. Стабилност домаће валуте се показала као посебно и важно средство у периодима кризе, а стабилна валута је предуслов за економски развој и инвестиције - рекао је Бабић новинарима на промоцији.

Он је додао да КМ за грађане БиХ представља сигурност и није подложна осцилацијама у односу на евро.

Извршни директор за ИКТ развој, продају и маркетинг "Пошта Српске" Зоран Протић рекао је да ово предузеће годинама обиљежава важне културне и историјске догађаје у земљи и путем поштанских марака их "шаље" у свијет.

- Поштанске марке су наши мали амбасадори, те путем филателиста, писама и пакета обиђу цијели свијет - рекао је Протић.

Дизајнер поштанске марке Небојша Ђумић рекао је да је желио да на другачији начин све уобличи, те да причу занимљиво представи на принципу "како уловити новац".

Конвертибилна марка пуштена је у оптицај 22. јуна 1998. године, а прве новчанице биле су у апоенима од 50 фенинга, једне КМ, пет КМ и 10 КМ.

Пуштањем у оптицај првих новчаница почела је историја домаће валуте као законског средства плаћања у БиХ.

Недуго послије, новчаницама мањих апоена придружују се и новчанице већих апоена и то 27. јула 1998. године када су у оптицај пуштене новчанице у апоенима 20 КМ, 50 КМ и 100 КМ.

Новчаница апоена 200 КМ издата је 15. маја 2002. године и на крају је употпунила тадашњу апоенску структуру новчаница конвертибилне марке.