latinica  ћирилица
03/12/2023 |  10:46 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Додик: Доказаћемо ништавност цијелог процеса; Браним интересе Срба и Српске (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да сутра путује у Брисел, а након тога иде на суђење у неуставни Суд БиХ.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Тај Суд је неуставан, има неуставну основу, то је нешто што ми не прихватамо. Сада је и нама стало да дође до тог процеса јер је он толико апсурдан и ништаван да видим шансу да се преко тог процеса суди свом том бешчашћу које је у БиХ наметнуто од стране неименованих странаца - нагласио је Додик за ТВ Прва коментаришући одлазак на наставак суђења 6. децембра.

Наша политика је, сматра Додик, очувати статус Републике Српске, вољу народа за Републиком Српском и у неком тренутку рећи шта ми мислимо - а наш избор није БиХ

Чињеница да приватнио лице мијења закон нигдје не постоји у свијету, каже Додик, нити постоји могућност да се то спозна у далекој политичкој историји, осим, када су то биле неке окупације.

- Инкриминише ме Тужилаштво у којем сједе мусимани, као и Суд у коме је и у претходном судио муслиман, а који суди и у редовном проступку. Још је упечатљивије и што су сви службеници око судија и тужиоца такође муслимани - истакао је Додик.

Поновио је да је БиХ апсурдна земља.

- Неименовани странац не може да намеће закон, Суд и Тужилаштво немају уставну основу. Једино тамо легигитимно сам ја - поручио је Додик и додао је да брани интересе Срба и Републике Српске.

Додик је навео и да се повратком демократа у Америци вратила стара структура, наводећи да их све зна из ранијег периода када је био функционер, те су они увели Кристијана Шмита који није именован у Савјету безбједности УН.

Предсједник Српске је подсјетио да је нелегални Шмит донио одлуку да буде кажњен онај који њега не поштује, те да га сада због тога инкриминишу и Суд и Тужилаштво БиХ.

Он је нагласио да је као предсједник Републике обавезан према Уставу да потпише указ који је донијела Народна скупштина.

- Циљ је да се ослаби Српска и ојача унитарна БиХ - истакао је Додик, те додао да је његова политика да очува статус Српске у територијалном и политичком смислу.

Он је рекао да нема право да размишљам о томе да би га НАТО трупе могле отети, већ истиче да ради своје послове без оклијевања.

- Чини ми се да не чиним штету другоме, штитим интерес Српске и Срба - рекао је Додик и подсјетио да је раније са четири релевантне адреса добио информације о томе да би га НАТО могао киднаповати.

За министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза је рекао да не говори истину када прича о неким војним камповима у Српској јер је другој страни само важно да држи стереотип о Србима као "лошим момцима".