latinica  ћирилица
02/12/2023 |  16:10 ⇒ 16:48 | Аутор: СРНА

Сајић: Марфи један од највећих провокатора

Доцент на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци Нина Сајић изјавила је да је амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи један од највећих провокатора који властима Републике Српске упућује каубојске пријетње.
Нина Сајић, савјетница предсједника Републике Српске - Фото: РТРС
Нина Сајић, савјетница предсједника Републике СрпскеФото: РТРС

- Марфи је један је од највећих провокатора. Треба се само сјетити слике из Мркоњић Града 25. новембра гдје је свјесно дошао да испровоцира њене становнике али и грађане Српске узвикнувши да је то "национални празник БиХ" иако веома добро зна да не постоји нити закон о државним празницима нити тај празник - рекла је Сајићева.

Она сматра да је Марфи на перманентном задатку да провокације упућује властима Српске, прије свега предсједнику Републике Милораду Додику, али и грађанима Српске.

- То су његове класичне каубојске пријетње да ће не само предсједник Српске, већ и грађани Српске да осјете санкције САД. Реторика која је њему позната још док је службовао на овим просторима и коју је наставио - истакла је Сајићева.

Сајићева је истакла да је прошло вријеме када су амерички амбасадори могли у институцијама у БиХ да "лупају вратима и да их ногама отварају", али да Марфи још живи у том времену.

- Та времена су прошла, Република Српска је изградила свој политички ауторитет и суверенитет. Околности се мијењају и свједоци смо да САД као стари хегемон губи моћ на међународном плану. Јављају се нови, много већи играчи тако да у наредном периоду америчке дипломате морају бити свјесне стварне позиције њихове државе у међународном односима - истакла је Сајићева.