latinica  ћирилица
23/11/2023 |  12:32 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Тешић: Oчекујемо рекордну туристичку годину

Туристички показатељи у Републици Српској биљеже тренд сталног раста, чему у прилог говори и то да је за девет мјесеци ове године остварено 72.000 ноћења више него у истом периоду прошле године, а узимајући у обзир да нас очекује зимска сезона са проширеним капацитетима у односу на лани, очекује се рекордна туристичка година, рекао је Срни помоћник републичког министра за туризам и угоститељство Предраг Тешић.
Јахорина - Фото: СРНА
ЈахоринаФото: СРНА

Тешић је истакао да је у протеклим годинама фокус зимског туризма био на Јахорини, али да љубитељи зимског туризма од ове године могу да уживају и у садржајима у склопу ски-центра Игришта, који ће бити отворен током децембра, али и проширеним садржајима и капацитетима на Козари и скијалиштем у Кнежеву.

- Уз ове садржаје, ту су свакако и бањски центри који привлаче госте током цијеле године. Такође, информације које имамо из локалних заједница када су у питању резервације за новогодишње празнике говоре да ћемо током празничних дана у Српској имати госте из свих крајева - рекао је Тешић.

Он је навео да је за десет мјесеци ове године на основу боравишне таксе прикупљено више од 1,8 милиона КМ, што је за 14,13 одсто више него у истом периоду лани.

Већи приходи од боравишних такса праћени су, како је рекао, већим бројем долазака туриста, па је тако према до сада доступним подацима Републичког завода за статистику Српску за девет мјесеци посјетило 371.807 туриста, што представља 11 одсто више долазака, а у истом периоду остварено је 867.345 ноћења.

Осврћући се наводе о паду броја домаћих гостију у односу на прошлу годину, Тешић је рекао да је овај податак очекиван, јер је током претходне године реализован пројекат туристичких ваучера, који је домаћим гостима омогућавао субвенционисан одмор на туристичким дестинацијама у Српској.

Тешић је додао да је битно нагласити да је смањење броја домаћих гостију успјешно надомјештено растом броја страних гостију.

Он је напоменуо и да су Влада Републике Српске и Министарство трговине и туризма опредијељени за додатну промоцију туристичке понуде међу домаћим гостима, чему у прилог говори и то да су туристички ваучери уврштени и у Закон о туризму.