latinica  ћирилица
22/11/2023 |  17:51 ⇒ 23/11/2023 | 09:47 | Аутор: РТРС

Помоћ Мађарске корисна за пољопривреднике Српске (ВИДЕО)

Помоћ Мађарске корисна је за пољопривреднике у Српској. Захваљујући субвенцијама мађарске Владе, многи пољопривредници и прерађивачи добили су нову опрему и механизацију. У првом јавном позиву за 641 пољопривредника Мађарска је дала око девет милиона евра бесповратних средстава, а у другом позиву 1. 579 произвођача и прерађивача из Српске и Брчко дистрикта аплицирало је за 24 милиона евра.
Пољопривредне машине - Фото: РТРС
Пољопривредне машинеФото: РТРС

Повољне субвенције Владе Мађарске 32-огодишњи Војислав Лукић искористио је за набавку приколице и адаптера за бербу кукуруза.

- Много је добра ствар јер 70 посто на лицу мјеста одбију. То је баш добро од мађарске владе.  Приколицу смо платили непуних 46.000 КМ, а изаће нас око 13.000 КМ, што није баш мала разлика - прича Лукић.

Да би били конкуретни на тржишту, свака подршка је драгоцјена . Предузеће "Јелена" из Козарске Дубице у првом кругу набавило је подривач и тањираче, а у другом су аплицирали за контролну сонду.

Због климатских промјена и мањка радне снаге унапређење производње савременом механизацијом је неминовност.

- Узео сам кедер за кукуруз шесторедни. Негдје око 22.000 еура отприлике, а Мађарска 25.000 евра они су уплатили за мене. У сваком случају ово се исплати и све могућности колко ко може, јер ипак скупи су ови прикључци - каже Драшко Лазић, из Бистрице код Приједора.

У другом јавном позиву највише се тражила најквалитетнија и најскупља опрема и механизација. Произвођачи и прерађивачи искористили су прилику да купе неопходно, што би им без субвенција које су ишле чак и до 25.000 евра било недоступно.

- За нови јавни позив који је затворен 4. новембра за који прегледамо пријаве и већ почиње стручно оцјењивање за те пријаве је кроз тих 1.579 поднесених пријава тражено 24 милиона евра бесповратних средстава, што је далеко више у односу на оквир који Фондација који има потписаним уговором са ЦЕД -ом  - истакла је Андреа Јаглица, директорка Фондације за одрживи развој Републике Српске "Прогресус".

До сада је у оквиру првог јавног позива испоручено три четвртине опреме и механизације. Уплаћено је 8 милиона 900.000 евра за набавку опреме и машина вриједности око 13 милиона евра. Право на бесповратну помоћ имали су регистровани пољопривредни произвођачи и прерађивачи.