latinica  ћирилица
22/11/2023 |  15:06 ⇒ 15:06 | Аутор: СРНА

Мијић: Важни приједлози за економске реформе

Потпредсједник Уније послодаваца Републике Српске Дејан Мијић рекао је да су се на данашњој пословној конференцији у Бањалуци могли чути важни приједлози с циљем проналажења најбољих рјешења за економске реформе које очекују Српску.
Унија послодаваца Републике Српске - Фото: РТРС
Унија послодаваца Републике СрпскеФото: РТРС

- Надамо се да ће се то наћи у мјерама економске политике и утицати на развој економског окружења и ситуације у Српској - рекао је Мијић новинарима током пословне конференције "Изазови и будућност пословања".

Он је навео да Унија послодаваца има ефикасну сарадњу и комуникацију са Владом Српске на челу са премијером Радованом Вишковићем.

- У протеклих мјесец и по дана разговарамо о минималној плати и долазимо до најбољег рјешења. Сви желимо да дођемо до тога да минимална плата износи 1.050 КМ како је то предложио предсједник Републике и сви заједно учествујемо у томе - рекао је Мијић.

Он је истакао да послодавци имају различите могућности и да ће неки врло лако доћи до циља, а то је раст минималне и осталих плата.

- Да ли ће то бити 1.050 КМ или нижи износ зависиће и од економске моћи наших предузећа и вјерујемо да ће и Влада Српске, као и синдикати уважити ту околност јер никоме није у интересу да ослаби предузећа и дође до проблема у функционисању - навео је Мијић.

Генерални директор компаније "М:тел" Бањалука Јелена Триван рекла је да је највећи изазов тржишта Југоисточне Европе дефицит радне снаге.

- Регион је од вишка радне снаге и недовољне запослености врло брзо дошао до тога да нема довољно радне снаге и да има брз одлив, нарочито квалификованих радника - рекла је Триванова.

Она је истакла да је једно од рјешења повећање зараде, али не и једино.

- Данас смо говорили о усаглашености образовног система са привредом, да образовни систем мора да продукује кадар за који постоји потреба, а да неке од профила укине - рекла је Триванова.

Мијић и Триванова су током пословне конференције у Бањалуци, са предсједником Владе Српске Радованом Вишковићем, учествовали на панелу "Програм економских реформи - како сачувати и развити људски потенцијал у условима раста економских миграција"