latinica  ћирилица
22/11/2023 |  12:00 | Аутор: РТРС

Цијене производа и услуга више у односу на лани

Октобарске цијене производа и услуга у Републици Српској које се користе за личну потрошњу, мјерене индексом потрошачких цијена, у просјеку су остале на септембарском нивоу, а у односу на октобар лани више су за 3,8 одсто.
Маркет - Фото: РТРС
МаркетФото: РТРС

Од 12 главних одјељака производа и услуга, више цијене на годишњем нивоу забиљежене су у 10, а ниже цијене у два одјељка.

Највећи годишњи раст цијена у октобру забиљежен је у групи поправак апарата за домаћинство од 23,1 одсто, у групи осигурање у вези са транспортом од 12 одсто, у одјељку остали производи и услуге од 10,3 одсто, у одјељку намјештај и покућство 6,6 одсто и у одјељку алкохолна пића и дуван 5,7 одсто, због раста цијена у групи пиво од 14,4 одсто.

Раст цијена забиљежен је и у одјељку ресторани и хотели од 5,6 одсто усљед виших цијена у групи услуге смјештаја од 9,9 одсто, а исти раст од 5,6 одсто евидентиран је и код одјељка храна и безалкохолна пића, усљед виших цијена у групама поврће од 13,4 одсто и минерална вода и сокови од 11,5 одсто.

Повећање цијена од 5,5 одсто забиљежено је у одјељку рекреација и култура због виших цијена у групи књиге и уџбеници од 11 одсто, док је раст од 5,2 одсто забиљежен у одјељку становање усљед поскупљења у групи топлотна енергија од 16,5 одсто.

Раст цијена од три одсто забиљежен је у одјељку здравство усљед поскупљења цијена у групи здравствене услуге од 5,5 одсто, у одјељку комуникације раст је био од 2,3 одсто због повећања цијена у групи телефонске и интернет услуге од 2,5 одсто, а у одјељку образовање повећање цијена од 1,2 одсто забиљежено је због поскупљења у групи предшколско образовање од 6,7 одсто.

Ниже цијене у октобру у однсу на исти мјесец лани забиљежене су у одјељку превоз од 4,1 одсто усљед смањења цијена у групи авионски превоз од 18,6 одсто и у одјељку одјећа и обућа 5,9 одсто, усљед сезонских снижења конфекције и обуће током године.