latinica  ћирилица
22/11/2023 |  11:01 ⇒ 12:01 | Аутор: СРНА

Вишемилионска улагања у путну мрежу од Требиња до Новог Града

Путеви у Републици Српској су у релативно добром стању, а у току је реализација неколико великих вишемилионских инвестиција, изјавио је директор Јавног предузећа Путеви Републике Српске Милан Дакић.
Путеви Републике Српске (фото: putevirs.com) -
Путеви Републике Српске (фото: putevirs.com)

Дакић је издвојио рехабилитацију путног правца Шипово-Купрес у дужини око 29,7 километара, а вриједност ове инвестиције је око 18 милиона КМ.

- Изведени су радови на рехабилитацији коловоза који подразумијевају скидање старог слоја асфалта, санирање оштећења, одвода воде са коловоза и постављање новог слоја асфалта и нове хоризонталне и вертикалне сигнализације - рекао је Дакић.

Према његовим ријечим, треба извојити и рехабилитација путног правца Србац-Прњавор-Теслић у дужини око 82,9 килметара, саопштено је из Путева.

- У току 2022. изводили су се радови на дионици од Српца до Прњавора, док су се у овој години радови изводили на дионици Прњавор-Теслић. Ово је изузетно захтјевна дионица на којој је рехабилитован коловоз, санирано једно клиште, санирана и сва оштећења и одводња воде са коловоза, те постављан нови слој асфалта и нова хоризонтална и вертикална сигнализација, а уговорена вриједност радова је 27 милиона КМ - напоменуо је Дакић.

Говорећи о реконструкцији пута Љубиње-Жегуља у дужини од 5,6 километара, ЛОТ1, Дакић је рекао да је у оквиру ових радова извршено измјештање двије кривине, коловоз је проширен са пет на шест метара, плус ивичне траке од 0,30 метара са обје стране и урађени нови риголи, а уговорена вриједност радова је око 3,5 милиона КМ.

Када је ријеч о рехабилитацији пута Хан Пијесак-Соколац-Подроманија, он је рекао да је укупна дужина саобраћајнице на којој ће се изводити радови 27,4 километра и биће грађевински подијељена на четири дионице.

- Тренутно су у завршној фази радови на првој дионици у дужини од 6,68 километара и план је да се започну радови на другој дионици да би се потом извршило тзв. `конзервирање радова` у зимском периоду, а радови се онда настављају на прољеће. У питању је захтјевна траса са доста кривина, јер је то брдско-планински терен са веома захтјевном геологијом терена. Радиће се на санацији свих елемената пута. Вриједност радова је око 10,6 милиона КМ, а рок за извођење радова је 36 мјесеци. У току је и рехабилитација пута /М19/, дионица Власеница-Хан Пијесак у дужини око 19,93 километара - нагласио је Дакић.

Он је рекао да је у оквиру модернизације пута Градишка-Нова Топола-Клашнице планирана изградња три кружна тока.

- Изводе се радови рехабилитације коловоза у укупној дужини од 29,7 километара, који подразумијевају скидање старог слоја асфалта, санирање оштећења, одводње воде са коловоза и постављање новог слоја асфалта и нове хоризонталне и вертикалне сигнализације. Тренутно се ради на изградњи великог кружног тока у Градишци - нагласио је Дакић.

Он је навео да су, када је ријеч о реконструкцији пута Брод на Дрини-граница Српске и Црне Горе /Хум-Шћепан Поље/, радови на изради асфалтног доњег носивог слоја извршени у дужини од 90 одсто уговорене дионице од 5,65 километара Брод на Дрини-Копилови.

-- Преосталих 10 одсто радова чине кружна раскрсница Брод на Дрини, мост и нови потпорни зид на клизишту. Тренутно се раде припреме за постављање нове одбојне ограде и вертикалне саобраћајне сигнализације, за почетак радова на потпорном зиду на клизишту, као и за почетак радова на мосту. Извођач радова прати динамику према уговореном року, који је децембар 2024. године. Вриједност радова је око 12,5 милина КМ - рекао је Дакић.

Говорећи о извођењу радова и пројектовања за изградњу нове трасе пута Гацко-Фоча, поддионица Тјентиште-Брод на Дрини и моста преко ријеке Дрине, Дакић је навео да је, према идејном рјешењу, нова траса дугачка 12 километара са новим мостом преко ријеке Дрине у дужини од 400 метара и новим мостом преко ријеке Сутјеске у дужини од 100 метара.

- Уговорена вриједност радова је око 36 милиона КМ. Уговорени рок за пројектовање је 120 календарских дана и 36 мјесеци од дана увођења извођача у посао. Према уговору `кључ у руке`, извођач је при крају са израдом пројектно-техничке документације. По изради ревизије и наше сагласности на пројекат, извођач је спреман у пуном капацитету са људством и средствима за отпочињање радова -  нагласио је Дакић.

Он је истакао да су радови на изградњи моста у насељу Чесма на територији града Бањалука интензивирани крајем јануара године, када су временски услови постали повољнији.

- Према усвојеној технологији и организацији извођења радова, планирано је да се прво изводе радови на десној обали ријеке Врбас, а да се у другој половини године са радовима почне и на лијевој обали. Тренутно се изводе радови изградње носивих стубова моста и радови теку планираном динамиком. Уговорена вриједност ове инвестиције је 6,6 милиона КМ - рекао је Дакић.

Према његовим ријечима, у току је санација клизишта на регионалном путу у мјесту Љескове воде у укупној дужини од 120 метара, а санација клизишта подразумијевала је радове уклањања дијела тла које је клизнуло, израду новог трупа пута и стабилизацију тла употребом геосинтетичких мрежа, те регулисање одводње воде, која је и узрок настанка клизишта.

- Неопходно је напоменути да је извођач имао скоро мјесец дана кишног периода у којем није могао изводити радове на санацији овог клизишта. Кроз радове редовног одржавања путне мреже санирана су клизишта на шест локација у шта је уложено 810.000 КМ. То су клизишта на путним правцима Сумбуловац-Подроманија, затим на дионици Власеница-Хан Пијесак, дионица граница Српске/ФБиХ Устиколина-Фоча, потом дионица Кула-Бистрица и на дионици Козарац-Водице. За три клизишта урађена пројектна документација и изводе се радови, а вриједност радова износи 1.900.000 КМ. За четири локације клизишта тренутно је у току израда пројектне докуменација, а за девет клизишта неопходно је да се уради пројектна документација како би се могла санирати - рекао је Дакић.

Он је истакао да је у циљу што ефикаснијег дјеловања зимске службе и стварања што повољнијих услова за одвијање саобраћаја у зимском периоду, путна мрежа магистралних и регионалних путева у Републици Српској подијељена на 12 области, које према уговорима одржава 10 специјализованих предузећа за одржавање путева.

- На цијелокупној мрежи магистралних и регионалних путева у зимској сезони биће распоређено 46 пунктова зимске службе. Дужност предузећа за одржавање путева је да на пунктовима зимске службе успоставе оптималну организацију да би у сваком моменту у току 24 часа могли оперативно да приступе извршењу послова зимске службе. Дужност предузећа за одржавање је да у току зимске службе организују рад и дежурство механизације и радника у току сва 24 часа. У току је процедура провјере планова за зимско одржавање - нагласио је Дакић.

На територији Републике Српске путну мрежу, којом управља Јавно предузеће "Путеви Републике Српске" чини укупно 4.132 километра путева, од чега 1.766 магистралних путева, 2.143 регионалних и 223 километра локалних путева од општег интереса, који су посебним одлукама Владе Републике Српске проглашени битним за функционисање укупног саобраћаја на територији Републике Српске.