latinica  ћирилица
29/10/2023 |  08:16 ⇒ 10:18 | Аутор: РТРС

Шукало: Рецепт за успјех континуирани посвећени рад, улагање у људе, њихову обуку и оспособљавање (ВИДЕО)

Директор компаније "Елнос" Александар Шукало рекао је гостујући у нашем Јутарњем програму да је рецепт за успјех континуирани посвећени рад, улагање у људе, њихову обуку и оспособљавање.
Александар Шукало и Саша Тривић гости Јутарњег програма - Фото: РТРС
Александар Шукало и Саша Тривић гости Јутарњег програмаФото: РТРС

- Ми послујемо у 17 држава Европе, а ово што сам навео је једини прави начин како се позиционирати, бити препознати у Европи и партнер најзначајнијим свјетским фирмама - закључио је Шукало.

Истакао је да је "Елнос" управо доказ да једна фирма која почела са радом у Бањалуци, може да буде препозната у Европи.

- Ми често знамо да кажемо и оно чиме се поносимо, јед а ми нисмо само једна фирма која се бави електро-енегретиком, ми смо постали партнер најзнчајнијим свјетским фирмама, великим инвеститорима, међународним фондовима свуда по свијету - рекао је Шукало.

У Републици Српској ће неминовно доћи страна радна снага јер имамо 13 хиљада нових пензионера и девет хиљада нових ђака, што значи да је Српска у дефициту са четири хиљаде радника годишње, истакао је Саша Тривић, предсједник Уније послодаваца Републике Српске.

Тривић је нагласио да се земље у региону, па и Српска, суочавају са одливом радне снаге различитих струка.

- Постоје послови које неће да раде ни наши ни европски радници, па зато на такве послове долази страна радна снага, првенствено у грађевинарству, угоститељству и на неким мануелним пословима. Тако да је неминовно да ће и код нас бити све више странаца - рекао је Тривић.

Читав систем, како каже, није за то припремљен, од бирократије па до увођења тих радника у посао и бриге око њиховог боравка.

- Тражили смо од Завода за запошљавање да формирају јединицу која би сарађивала са страним агенцијама и да се утврди које су то агенције које свтварно доводе страну радну снагу, а које се баве чистим трафикингом. Завод би уводио те раднике у посао и едуковао наше послодавце како се односити према њима - додао је Тривић.

Тривић је навео добар примјер успјешности команије "Елнос" из Бањалуке, једног од највећих извозника у Српској.

- Имамо још компанија попут Елноса који су нашли своје мјесто на тржишту Европе. Само страна тржишта Српској доносе велику корист. Извоз, памет и знање је оно што ће довести до већих плата, бољег живота и повратка људи из иностранства - каже Тривић и додаје да је домаће тржиште премало да би се постало озбиљна компанија.

Само компаније извозници могу да вуку Републику Српску напријед - истиче предсједник Уније послодаваца.